Tomba de Franco al Valle de los Caídos (ACN)
El jutge qüestiona la seguretat de moure la llosa

La Moncloa al·lega problemes de seguretat per no enterrar Franco a l'Almudena

La delegació del govern central alerta del risc d'amenaces terroristes i del col·lapse de la zona en dates assenyalades

RedaccióActualitzat

El govern espanyol al·legarà motius de seguretat i d'ordre públic per prohibir que enterrin Franco a la catedral de l'Almudena, a Madrid.

La Moncloa utilitzarà un informe de la delegació del govern espanyol a Madrid, segons informa "El País", que desaconsella la inhumació de les restes del dictador a la cripta de la catedral, com pretén la família.

Els hereus de Franco, que s'han oposat a l'exhumació del dictador del Valle de los Caídos, ha expressat el seu desig que, si finalment es produeix l'exhumació, sigui enterrat en la sepultura que posseeix la família a la cripta de l'Almudena.

Raons de seguretat

L'informe alerta del risc d'amenaces terroristes, de col·lapse de la zona en dates assenyalades i de possibles enfrontaments entre partidaris i detractors de Franco.

La delegació del govern central argumenta que la cripta de l'Almudena no podria absorbir l'elevat volum de visites que atrauria la sepultura, incrementat pel seu caràcter cèntric i ben comunicat, i que se sumaria a la presència habitual de turistes a la zona.

L'informe al·lega que aquests problemes obligarien la delegació a actuar per preservar la seguretat, actuacions que, paradoxalment, provocarien una "limitació significativa" de drets fonamentals, i en concret els d'integritat física i moral, llibertat religiosa, llibertat i seguretat i manifestació i reunió.

Davant d'aquesta possibilitat, l'executiu socialista apel·larà a garantir els drets dels ciutadans que circulin per la zona.

Enfront de la protecció d'aquests drets fonamentals, la delegació del govern apunta que la facultat de decidir sobre el lloc d'enterrament d'un familiar pot ser una pretensió legítima, però no un dret fonamental reconegut constitucionalment sinó, com a màxim, "un dret subjectiu que es pot cedir proporcionalment quan ho exigeixin raons d'interès general o basades en drets fonamentals".

ARXIVAT A:
Francisco Franco
Anar al contingut