Moderació dels preus al juny després del pic registrat durant el confinament

Els carburants i la llum continuen a l'alça amb la represa de l'activitat

RedaccióActualitzat

L'efecte de la pandèmia també es va notar en els preus del cistell de la compra, però sembla que, de mica en mica, es van normalitzant.

Segons les dades de l'INE del mes de juny, durant els últims dotze mesos els preus han caigut un 0,6% a Catalunya i un 0,3 a tot Espanya.

Són xifres, però, que no mostren el detall del que ha passat en els últims tres mesos de pandèmia.

 

Si s'analitzen les dades des de principis d'any, veiem com els preus de l'alimentació es van disparar sobretot a l'abril, i ara tornen a nivells d'abans del coronavirus.

Pic en alimentació

Molts consumidors van notar durant el confinament que la despesa en alimentació creixia. Al pic de la pandèmia, al mes d'abril, els preus d'alguns aliments es van disparar.

És el cas dels llegums i de les hortalisses fresques. Es van arribar a encarir gairebé un 11%.

Una parada de llegums.
 

 

Els mesos posteriors, però, els preus han anat tornant als nivells habituals i, de fet, les caigudes dels mesos de maig i juny van compensar l'increment de l'abril.

En altres aliments, com el peix o la fruita, també s'hi van registrar pujades, tot i que molt més moderades. Però, en el cas de la fruita, també s'ha continuat encarint al maig i al juny.

Descomptes en roba i calçat

Una evolució diferent han tingut la roba i el calçat. Si a l'abril s'encarien per sobre del 10%, fruit de la pujada dels preus després de les rebaixes d'hivern, ara són més barats, per les rebaixes d'estiu.

 

De fet, molts comerços, quan van poder tornar obrir, ho van fer amb grans descomptes, amb un doble objectiu: animar les vendes després d'estar tancats totalment durant setmanes, i també per intentar treure un estoc de roba d'hivern i primavera que els havia quedat al magatzem.

Una evolució que, tot i que és similar a la d'anys anteriors, aquest any ha estat molt més marcada.

En el cas de l'energia elèctrica i els carburants, durant el mes de juny es van encarir per l'aixecament de les restriccions. Tot i això, els darrers 12 mesos s'han abaratit per sobre del 10%.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut