Una au morta a un platja de Galícia (Ramsés Pérez ADEGA)
Una au morta a un platja de Galícia (Ramsés Pérez ADEGA)

Més de 100 aus ferides o mortes a la costa de Galícia per una substància oliosa

Associacions ecologistes creuen que aquestes morts es deuen a l'abocament de la substància per la sentina d'algun vaixell

Actualitzat

Els últims dies han aparegut més de 100 aus ferides i fins i tot mortes, envoltades d'una substància fosca i oliosa, cosa que ha provocat alarma entre les organitzacions protectores del medi ambient.  

L' associació Ecologistes en Acció ha denunciat l'aparició d'aus afectades pel petroli a la costa gallega que creuen que prové de l'abocament de la substància per la sentina d'algun vaixell, una pràctica il·legal. Teoria que també creu l'Associació per la Defensa Ecològica de Galícia (ADEGA).

Els primers indicis s'han trobat a la platja d'A Lanzada, a la comarca d'O Salnes, i posteriorment s'han detectat aus amb símptomes d'haver estat en contacte amb algun derivat del petroli en zones que van des de la ria de Vigo fins a la comarca de la Costa da Morte.

Ecologistes en Acció tem que alguns d'aquests abocaments puguin contenir materials pesants i bacteris susceptibles de desestabilitzar l'ecosistema i produir un dany irreparable a la biodiversitat de les ries gallegues.

Majoritàriament s'han trobat àlcids –aus marines semblants als frarets atlàntics–, però també altres espècies com gavines.

El biòleg de la Coordinadora per l'Estudi dels Mamífers Marins (Cemma), Alfredo López, alerta que hi ha més d'un centenar d'aus afectades, entre mortes i danyades, per l'abocament de petroli d'origen desconegut a les costes gallegues.

També demana que les administracions actuïn immediatament. Assegura que es tracta d'un abocament que prové d'un lloc proper a la costa perquè hi ha aus que arriben vives.

 

Resposta política

La Conselleria de Medi Ambient no té constància d'on es van originar els residus, però ha indicat que es tracta segurament d'un cas aïllat. Ha afegit que 14 de les aus ferides estan rebent cures al Centre de Recuperació de Santa Cruz, a Oleiros.

Diverses associacions ecologistes han organitzat aquest cap de setmana convocatòries per inspeccionar les platges, recollir aus afectades per la contaminació i avaluar l'impacte mediambiental.

A més, fan una crida a la ciutadania perquè se'ls avisi en cas de veure aus ferides o mortes i recomanen que si s'agafen es faci amb precaució, utilitzant guants.

Després, han de donar l'avís al centre de recuperació de fauna salvatge, a través del 112, i així passarien a recollir-les i a portar-les al Centre de Recuperació Santa Cruz si estan afectades.

ARXIVAT A:
Maltractament animalMedi ambient
Anar al contingut