Mapa isobàric de dimarts. Font: Met Office.
Mapa isobàric de dimarts. Font: Met Office.

Megaborrasca atlàntica a Europa

Actualitzat

Una borrasca atlàntica es convertirà en megapertorbació en 24 hores en caure la seva pressió atmosfèrica 50 hPa.

Potser és una de les pertorbacions amb les pressions més baixes en el seu nucli dels darrers anys a Europa. Si alguna vegada heu escoltat "ciclogènesi explosiva" aquesta pertorbació és encara més forta. Una ciclogènesi explosiva es dóna quan la pressió del nucli de la pertorbació cau 24 hPa en 24 hores. Doncs bé, en el cas de la borrasca atlàntica, la pressió en ekseu centre ha caigut gairebé 50 hPa, de 984 hpa a 935 hPa, en 24 hores, entre dilluns i dimarts. Aquest migdia ja havia baixat fins els 927 hPa, possiblement el mínim més baix de la pertorbació, a partir de Nadal clarament començarà a remuntar.

Mireu en el mapa isobàric previst per dimarts a les 13 hores. La profundíssima pertorbació situada a l'oest d'Escòcia generarà un gran temporal de vent i mar a tota la façana atlàntica d'Europa i tots els països ja tenen els avisos activats. En el cas de les illes Britàniques, els vents poden arribar a uns 110 km/h a molts indrets, amb cops d'entre 130 i 145 km/h segons avisa l'Oficina Meteorològica (Met Office). Les pluges abundants, que cauran sobre terreny ja humit, seran potencialment perilloses al sud i oest d'Anglaterra, Gal·les i al sud d'Irlanda. Les onades superaran els 14 metres al sud d'Irlanda i mar endins s'esperen alçades properes als 20 metres.

Tot el centre i oest d'Espanya es troba amb avís pel temporal de vent, mar i pluja, segons l'Agencia Estatal de Meteorologia. Hi ha avís vermell a la costa nord de Galícia per onades superiors als 8 metres i per cops de vents a la Serralada Cantàbrica superiors als 140 km/h.

Pressions atmosfèriques rècord

Difícilment aquesta pertorbació superi els rècord anteriors de mínima pressió atmosfèrica mesurada a terra ferma a les Illes Britàniques, Irlanda i illes Feroe, però les baixes pressions que es mesuraran dimarts seran molt baixes, pràcticament extremes. Els rècords de baixa pressió atmosfèrica en aquestes contrades són:

  • Irlanda: 931 hPa a Limerick, el 28 de novembre de 1838.
  • Regne Unit: 926 hPa a Ochtertyre, Pershire, el 26 de gener de 1884.
  • Illes Feroe: 916 hPa el 1 de gener de 1992.

 

 

Anar al contingut