L'assassinat al Pakistan de dues germanes de Terrassa ha fet aflorar més casos

Matrimonis forçats a Catalunya: denuncien que el protocol per evitar-los no funciona

L'assassinat de dues noies de Terrassa al Pakistan ha fet que aflorin alguns casos d'intents de matrimoni forçat

L'assassinat de dues germanes de Terrassa al Pakistan perquè volien desfer els seus matrimonis forçats ha fet aflorar altres casos en què noies joves es veuen forçades a casar-se.

Ho asseguren els Mossos, que n'han explicat un cas: una noia originària de Bangladesh que aquest dijous va anar a la comissaria de Ciutat Vella, a Barcelona, per demanar ajuda, un pas que molt poques fan.

La noia és una menor de 17 anys, i va explicar a la policia que els seus pares la volen obligar a casar-se amb un home del seu país. Ara els Mossos investiguen la família.

Des del 2009 fins al 2021 els Mossos han tingut coneixement de 194 casos de matrimonis forçats.


Falten més recursos i millorar el protocol

Les associacions que treballen per ajudar les dones a evitar el matrimoni forçat revelen una realitat més gran d'aquesta problemàtica i denuncien que gairebé no es destinen recursos a combatre aquest tipus de violència masclista.

També asseguren que el protocol que ara mateix té la Generalitat per combatre els matrimonis forçosos no és prou eficaç i s'han d'enfrontar al problema sense prou eines.

És el que explica Núria Garcia, de l'associació Valentes i Acompanyades, de Salt:

"Hi ha setmanes que ens en surten quatre casos, des de noies que només necessiten atenció psicològica o suport emocional fins als casos que han de marxar de casa i es veuen obligades a començar una nova vida.

Nosaltres els aconsellem que no viatgin al país d'origen perquè no els passi el que els ha passat a les dues noies de Terrassa."

Aquesta associació ara mateix atén 44 noies, sobretot del Marroc, el Senegal, el Pakistan, l'Índia i Gàmbia, i per allotjar-les només disposa de dos pisos proporcionats per Habitatge.

La por del viatge

La por del rebuig per part de la família és el que més les afecta, i sovint és la imminència d'un viatge al país d'origen de la família el desencadenant perquè facin el pas.

Ruth Rosique, també de Valentes i Acompanyades, relata el cas d'una de les noies que han acudit a elles:

"Ens va dir: 'M'heu d'ajudar perquè no vull viatjar, però tampoc no vull desobeir la família.' Se li va fer una bola molt grossa, perquè sabia que hi havia bitllets comprats i s'havia fet la festa de compromís aquí..."

La conselleria d'Igualtat i Feminismes ha assegurat que al juliol es canviarà la manera d'abordar aquest problema, i els matrimonis forçosos quedaran inclosos en el protocol marc contra les violències masclistes.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut