La marxa nòrdica pot millorar l'estat de les persones amb seqüeles de la Covid
La prova pilot permetrà saber si aquesta activitat és útil contra seqüeles de la Covid (Parc de Salut Mar)

Marxa nòrdica per combatre la fatiga i l'astènia cròniques si has tingut Covid

L'Hospital del Mar ha posat en marxa una prova pilot per avaluar els beneficis d'aquest tipus d'exercici i, de moment, l'està portant a terme amb professionals sanitaris

Moltes persones que han superat la Covid-19 arrosseguen seqüeles físiques i psicològiques, i la marxa nòrdica podria ajudar en la seva recuperació.

Això és el que vol comprovar l'Hospital del Mar, que ha iniciat una prova pilot amb professionals d'aquest i altres centres del Parc de Salut Mar (PSMAR) que han tingut la malaltia i que estan en seguiment per problemes derivats de la infecció.

Aproximadament un 10% dels pacients que han tingut la Covid tenen un tipus de fatiga o astènia crònica que pot empitjorar per una manca d'estímuls i d'exercici. L'estat en què es troba la persona la indueix a no practicar activitats i l'astènia es retroalimenta.

En canvi, el que cal en aquests casos, precisament, és realitzar activitats, com explica la doctora Judit Villar, metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses i una de les coordinadores de la Unitat Post-Covid-19 de l'Hospital del Mar:

"Tot i que encara no es coneixen amb exactitud els mecanismes pels quals es produeixen símptomes persistents com la fatiga o els dolors musculars o articulars en el post-Covid, diferents estudis han demostrat com la fisioteràpia i l'exercici físic milloren els símptomes, a banda que no hi ha cap contraindicació per realitzar-lo un cop superada la fase aguda."

De fet, afegeix la doctora Consol Serra, cap de Servei de Salut Laboral del centre, la marxa nòrdica "té molts beneficis, no només a nivell físic, sinó també a nivell anímic i l'Hospital del Mar té una llarga experiència en la promoció d'aquesta activitat".

Als professionals de l'Hospital del Mar i de la resta de centres del Parc de Salut Mar que han superat la Covid, com a la resta de pacients atesos, se'ls està fent un seguiment per part de la Unitat Post-Covid-19.

Les sessions estan dirigides per instructors (Parc de Salut Mar)

Per fer la prova pilot s'han seleccionat professionals amb fatiga crònica, dolor osteomuscular i problemes anímics, però no altres seqüeles que desaconsellin l'exercici físic. Finalment, s'han seleccionat dos grups de deu persones.

Els participants faran una sessió de 90 minuts de marxa nòrdica dirigida a la setmana durant dos mesos. L'objectiu és formar-los en aquesta activitat i animar-los a practicar-la de forma regular per "disminuir la fatiga, normalitzar la seva vida, reduir el dolor i millorar el seu estat d'ànim, millorant, en general, la seva qualitat de vida", explica la doctora Serra.


Qüestionaris d'avaluació

Els resultats s'avaluaran amb uns qüestionaris elaborats en col·laboració amb el Servei de Medicina Física i Rehabilitació del centre. Com en els assajos clínics, hi haurà un grup control amb les mateixes característiques que no participarà en les sessions de marxa nòrdica però que també respondrà als qüestionaris.

Si els resultats són positius, s'estudiarà estendre l'activitat a tot el col·lectiu de professionals del PSMAR amb el mateix perfil i a pacients tractats al centre.

La marxa nòrdica pot evitar la inactivitat que empitjora la fatiga i l'astènia (Parc de Salut Mar)

La marxa nòrdica va néixer a Finlàndia com a una forma d'entrenament per als esquiadors de fons fora de la temporada de neu. Utilitza dos bastons dissenyats específicament per aquest tipus d'exercici, que serveixen per caminar i impulsar el cos amb una tècnica específica.

L'instructor encarregat del projecte, Antonio Brieba, explica els seus avantatges:

"És un esport de baix impacte, estratègic, ja que actua sobre la coordinació, l'equilibri, la força i la flexibilitat, i es fa en el gimnàs més gran del món, a l'aire lliure."

És una activitat física no agressiva, que permet moure gairebé tots els músculs del cos. A més, facilita la socialització dels participants entre ells.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
Anar al contingut