Palma

Marxa independentista a Mallorca per l'autodeterminació i la llibertat dels presos

La manifestació es fa coincidir amb la Festa de l'Estendard i la Diada de Mallorca, que se celebra el 31 de desembre

Actualitzat

Prop de dues mil persones han sortit al carrer a Palma, en el marc de la Diada de Mallorca, per reclamar el referèndum d'autodeterminació i en solidaritat amb els presos. A la concentració hi han participat representants polítics independentistes i també el pare d'Oriol Junqueras. 

Convocats per la Plataforma 31 de Desembre, que uneix entitats socials i partits polítics nacionalistes i independentistes de Mallorca, els manifestants han sortit del passeig del Born. Els carrers del centre de Palma han estat de nou testimoni del moviment independentista, que ha sortit per reivindicar el sobiranisme i el dret a l'autodeterminació.

Fa més de vint anys que es fa coincidir aquesta reivindicació amb els actes de la Festa de l'Estendard, i, des de fa tres anys, amb la Diada de Mallorca.

Una pancarta amb el lema "Volem decidir el nostre futur. Referèndum d'autodeterminació" ha encapçalat la marxa amb un grup de "xeremiers". A la manifestació, que ha trascorregut sense incidents destacables, s'han sentit clams per demanar la independència dels Països Catalans i la llibertat dels presos polítics, i s'han vist cartells amb el lema "Spain, sit and talk" o "Fora feixistes dels nostres carrers".

 

 


Unes 2.000 persones s'han manifestat a Palma per l'autodeterminació (EFE Lliteres)

 


La presència de petits grups que provocaven els manifestants ha causat alguna discussió. 

En la marxa han participat dirigents de MÉS per Mallorca, el partit coalitzat amb el PSOE i Podem als governs regional, del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Palma. També s'hi han sumat responsables d'Esquerra Republicana de Catalunya, com Joan Tardà, així com Artur Junqueras, el pare de Oriol Junqueras, que ha conegut a Mallorca el contingut de l'informe de l'Advocacia de l'Estat.

"Ha sigut una il·lusió i, evidentment, m'ha fet créixer l'esperança."


Al final de la manifestació, a la plaça Espanya, la marxa ha coincidit, com ja és habitual, amb l'ofrena al rei Jaume convocada per l'Ajuntament.

Al mateix lloc també, ja és un clàssic dels darrers anys, grups d'ultradreta convoquen una concentració, aliens que l'ofrena celebri l'entrada de les tropes catalanes a l'illa, el 1229. 

 

 


Un grup espanyolista concentrat a la plaça d'Espanya on es fa l'ofrena al rei Jaume I

 

 

Després de la marxa reivindicativa s'ha fet un acte més festiu al parc de les Estacions, on les entitats convocants han fet parlaments demanant la llibertat dels presos polítics.

ARXIVAT A:
Illes BalearsERCIndependènciaProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut