Madrid

Martinsa-Fadesa presenta al jutjat la suspensió de pagaments i anuncia l'acomiadament de 234 treballadors

Martinsa-Fadesa ha presentat, en un jutjat de la Corunya, la sol·licitud de concurs de creditors, el que abans s'anomenava suspensió de pagaments. L'objectiu és garantir la continuïtat de l'empresa, que acumula un deute superior als 5.100 milions d'euros. Aquest procediment d'insolvència dóna marge a Martinsa-Fadesa perquè refinanciï el seu deute i demostri que la companyia encara és viable. La immobiliària presentarà també un expedient de regulació per acomiadar 234 treballadors, una quarta part de la plantilla. L'empresa acumula un dels deutes més grans de la història econòmica espanyola. Ara caldrà veure què passa amb les promocions que tenia en marxa.

Actualitzat

Entre les entitats financeres afectades per la crisi de Martinsa-Fadesa hi ha La Caixa, amb mil milions; Caja Madrid, amb també mil milions; el Banc Popular, amb 400, i Caixa Catalunya, amb 300. El Popular i Caja Madrid ja han anunciat que faran una provisió de fons per afrontar la situació.

Promocions en marxa a Catalunya


El concurs de creditors que ha presentat la immobiliària Martinsa-Fadesa per fer front a la seva situació d'insolvència afecta quatre projectes urbanístics a Catalunya. Un és a l'Hospitalet de Llobregat, a l'anomenat Residencial Torres Europa, que consta de 219 habitatges d'alt estànding. Un altre és a Sitges, al Garraf. Es tracta de la urbanització Mirablau, amb 34 cases. Un tercer és a les comarques de Lleida, a la Vallfosca. I el quart se situa a l'Aldea.

Martinsa-Fadesa construeix a la plaça Europa de l'Hospitalet les Torres Europa, un conjunt de cinc gratacels de 25 plantes cadascun destinats a habitatges i oficines. En aquesta obra, hi treballen una vintena d'empleats de l'empresa i una dotzena d'empreses subcontractades amb un centenar de persones ocupades. Una de les torres d'oficines ja està enllestida i el calendari preveia acabar les altres quatre entre finals d'any i l'any vinent.

Al municipi de l'Aldea, al Baix Ebre, Fadesa està construint la urbanització Mirador de l'Ebre, amb un miler d'habitatges entre apartaments i cases, dels quals n'hi ha 150 de començats. L'Ajuntament calcula que el municipi pot deixar d'ingressar prop de quatre milions d'euros en concepte de llicències, que s'havien d'invertir en millores urbanístiques.

Al municipi de Torre de Capdella, al Pallars Jussà, Fadesa era la promotora del conjunt residencial de la Vall Fosca, que acompanyava una estació d'esquí. L'Ajjuntament de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, estudia emprendre accions legals contra la immobiliària. El territori ha acollit amb preocupació l'anunci, tot i que l'empresa assegura que es mantindrà el projecte, però a un ritme més lent.

Garanties del govern espanyol


El govern espanyol vetllarà perquè Martinsa-Fadesa compleixi els drets dels ciutadans que han comprat un habitatge amb aquesta immobiliària, segons ha afirmat la ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, que s'ha mostrat preocupada pels 12.500 habitatges pendents de lliurament.

La ministra ha explicat que les prioritats del govern són minimitzar al màxim els danys per als treballadors, per a les empreses proveïdores i per a tota l'economia del país. El ministeri ha dit que Martinsa-Fadesa té l'obligació d'acabar els habitatges inacabats i que mantindrà una postura "expectant i vigilant".

Martinsa-Fadesa té presència en onze països i un estoc de terrenys de 25 milions de metres quadrats. L'any passat va tenir uns beneficis de 271 milions d'euros, però el primer trimestre d'aquest any les vendes van caure un 45% i va entrar en pèrdues.

La borsa es desploma

La suspensió de pagaments ha fet caure la borsa espanyola. L'Ibex-35 ha perdut un 2,55% i ha retrocedit fins a un nou mínim anual, 11.151,60 punts, el nivell més baix dels últims dos anys i mig. Dels valors del selectiu, només tres han tancat en positiu. Ha liderat les pèrdues Sacyr, amb un descens del 8,37%; Ferrovial ha perdut un 7,37%, i el Banc Popular -una de les entitats que té préstecs concedits a Martinsa-Fadesa- un 5,36%.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut