La manifestació contra les retallades en educació que s'ha fet a Barcelona. (Foto: EFE)
La manifestació contra les retallades en educació que s'ha fet a Barcelona. (Foto: EFE)
Barcelona

Marea groga: docents, alumnes i pares marxen contra les retallades i la "llei Wert"

Unes 100.000 persones segons els organitzadors, 10.000 segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat a Barcelona contra les retallades i la reforma del ministre Wert. Les mobilitzacions s'ha repetit a Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa. Ensenyament xifra en un 19,5% el seguiment de la vaga entre el professorat dels centres públics i en prop d'un 3% a la concertada. El sindicats eleven la xifra al 55%.

RedaccióActualitzat
Milers d'alumnes, pares, docents i personal d'administració i serveis de la comunitat educativa catalana han sortit aquest dijous al carrer. A Barcelona, els convocants afirmen que a la manifestació hi han participat unes 100.000 persones, mentre que la Guàrdia Urbana rebaixa la xifra a 10.000. La marxa, que s'ha fet coincidint amb la jornada de vaga del sector convocada a tot l'Estat, l'ha encapçalada una pancarta que hi deia: "Per la cohesió social. Ni LOMCE ni retallades". També s'hi han sumat alguns docents d'escoles concertades, d'universitats privades i de col·lectius socials.

El color de les protestes educatives és el groc i, per això, molts participants portaven samarretes d'aquest color. La jornada ha començat amb una concentració de docents d'escoles bressol a la plaça Sant Jaume i, al migdia, una manifestació d'universitaris ha baixat per l'avinguda Diagonal fins a la plaça Universitat, per sumar-se a la mobilització convocada pels sindicats de docents. Aquesta marxa, que ha transcorregut en un ambient festiu, ha sortit de la plaça Universitat i ha acabat a la plaça Sant Jaume. Davant del palau de la Generalitat, alguns manifestants han tirat ampolles de plàstic i globus amb pintura, que han impactat contra la façana.

Tarda de manifestacions a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa

Prop de 3.000 persones han participat a la marxa que s'ha organitzat a Girona, on s'han vist moltes pancartes contra les retallades i en favor d'una educació pública, de qualitat i en català. A banda de mestres i professors, també s'han sumat a la protesta moltes famílies. La marxa ha sortit des de la rotonda coneguda com la del Rellotge, a la Devesa, i ha omplert de gom a gom l'avinguda Jaume I. Després ha acabat davant la seu del govern a Girona, on s'ha llegit un manifest i s'ha demanat la dimissió de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

A Lleida, unes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, i un miler, segons els convocants, han sortit al carrer. La marxa ha arrencat a les portes de la delegació de la Generalitat i ha acabat davant la seu de la subdelegació del govern espanyol. Durant la protesta s'han pogut sentir crits contra el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i també contra la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Els sindicats convocants han criticat principalment la LOMCE, que es podria aprovar aquest divendres al Consell de Ministres, tot i que s'espera que la pressió exercida amb la vaga d'aquest dijous i amb les manifestacions faci que l'aprovació s'ajorni.

A banda d'aquesta manifestació a la capital del Segrià, al matí hi ha hagut una concentració a les portes de la Universitat de Lleida convocada pels representants del personal docent i no docent del centre. Hi ha participat un centenar de persones.

A Tarragona, unes 4.000 persones segons els sindicats han participat a la manifestació unitària contra les retallades i la reforma educativa que impulsa el govern espanyol. Aquest ha estat l'acte principal de la jornada de vaga en l'ensenyament al Camp de Tarragona, que ha tingut un seguiment "desigual", segons han reconegut els sindicats. El Departament d'Ensenyament ha xifrat la participació del personal educatiu en l'aturada en poc més del 12%, tot i que, segons la UGT, el percentatge s'eleva fins al 40%. La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema 'Defensem l'ensenyament públic i de qualitat' ha anat de la plaça Imperial a la plaça de la Font.

A Tortosa, la manifestació de professors, pares i estudiants s'ha fet a la tarda. Un terç d'alumnes i professors han seguit la vaga a les Terres de l'Ebre, segons dades de la junta de personal docent. La mitjana de seguiment hauria estat d'entre un 30 i un 35%.

Mobilitzacions també arreu de l'Estat
 
Les manifestacions s'han repetit també a desenes de ciutats de tot l'Estat. A València, unes 10.000 persones, segons els convocants, han recorregut els principals carrers de la ciutat amb el lema "Contra el capitalisme a la universitat, estudiants en peu de guerra". S'han viscut moments de tensió quan la marxa ha passat per les seus de Bankia i del Banc d'Espanya. Alguns estudiants han tirat ous contra les façanes i han intentar trencar els vidres amb objectes contundents. Al final de la protesta també hi ha hagut aldarulls entre estudiants i la policia, quan els primers han intentat continuar la manifestació pel carrer que porta a les Corts Valencianes i els agents els ho han impedit.

A Madrid, milers de persones han anat a la manifestació convocada per posar punt final a una jornada de vaga que per primer cop ha aplegat pares, professors i alumnes de tots els nivells de l'ensenyament públic a Espanya. La pancarta principal, amb el lema "No a la LOMCE, no a les  retallades, no a les contrareformes educatives" ha avançat al costat d'altres com "Educació pública de tots i per a tots", "Volen burros, no un poble culte" o "No ens representen". A la mobilització hi han assistit també membres del PSOE i el secretari general d'Esquerra Unida, Cayo Lara. La manifestació ha ocupat tot el passeig d'El Prado i ha acabat a la seu del Ministeri d'Educació, on els convocants llegiran un manifest.
Anar al contingut