Barcelona

Els sindicats xifren en un 55% el seguiment de la vaga en l'ensenyament, i el govern el rebaixa al 19,5%

Des de les escoles bressol fins a les universitats, tota la comunitat educativa catalana i de la resta de l'Estat ha estat cridada a la vaga aquest dijous. La convocatòria s'ha estès tant a l'ensenyament públic com el concertat.

RedaccióActualitzat
Nova mobilització en l'àmbit educatiu. Estudiants, professors i pares i mares d'alumnes de tots els nivells educatius, des de les escoles bressol fins a les universitats, s'han manifestat tant a Catalunya com a la resta de l'Estat. La convocatòria ha afectat tant l'ensenyament públic com el concertat, però el seguiment ha estat desigual.

Segons Comissions Obreres, l'aturada ha afectat el 90% dels centres educatius de Catalunya. Aquest sindicat assegura que en els centres d'infantil i primària el seguiment ha superat el 55%. En els de secundària i les universitats, l'activitat acadèmica ha quedat gairebé paralitzada i a l'ensenyament concertat arriba a gairebé el 20%.

El Departament d'Ensenyament xifra el seguiment entre el professorat dels centres públics en un 19,5% i en prop d'un 3% a la concertada. Aquestes xifres s'obtenen de les comunicacions que han fet el 94% de centres públics de Catalunya. On s'ha registrat més seguiment ha estat el Baix Llobregat, amb un 26% i al Vallès Occidental hi ha hagut prop d'un 25%. Al Maresme-Vallès Oriental ha estat del 24% i al Consorci d'Educació de Barcelona del 22,5%. Per sota s'han situat la Catalunya Central amb un 16%; Girona amb el 14,5%; Tarragona amb el 12% i Lleida 7,8%.

En el cas de les Terres de l'Ebre, Ensenyament afirma que el seguiment ha estat del 14,6%, però, segons la Junta de Personal Docent, la mitjana de seguiment al territori ha estat d'entre un 30 i un 35% i hi ha hagut centres que, directament, han hagut de tancar i altres on el 98 % de l'alumnat no ha assistit a les classes". Entre els centres amb més seguiment figuren els de La Sénia, Deltebre, Flix i Móra d'Ebre.

La Secretaria d'Universitats de la Generalitat ha indicat que el seguiment de la vaga està tenint una alta incidència entre els estudiants de les universitats de Barcelona, però la situació és de "normalitat acadèmica".

"No" a les retallades i a la LOMCE

Els motius de la vaga són ben coneguts: les retallades i la LOMCE, la reforma educativa del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ja que consideren que perjudicarà el professorat, els estudiants, les famílies i la investigació científica. En definitiva, la veuen com una llei que farà empitjorar el model d'educació pública.

Amb la jornada de protesta d'aquest dijous, els diversos sectors convocants demanen que l'educació torni a ser una prioritat per als governs de Catalunya i d'Espanya. De fet, a Catalunya les protestes van començar la setmana de Sant Jordi, amb diverses accions i tancades als centres educatius que van acabar amb la manifestació del sector públic del 28 d'abril.

S'han convocat manifestacions en una cinquantena de ciutats, entre les quals Barcelona, Tarragona, Lleida i Tortosa i que han aplegat milers de persones. Com en altres jornades de vaga, a les escoles i instituts hi ha hagut serveis mínims per atendre els alumnes que han anat a classe. A Catalunya, l'última vaga a tot l'ensenyament va ser ara fa gairebé un any, el 22 de maig del 2012.
Anar al contingut