Marchena no decideix sobre debats a la presó i torna la pilota a la Junta Electoral
Manuel Marchena, president del Tribunal del judici del procés

Marchena rebutja apartar-se del judici del procés perquè no té "interès en la causa"

RedaccióActualitzat

El president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, ha rebutjat apartar-se del judici del procés perquè diu que no té interès directe ni indirecte en la causa ni en el seu desenllaç.

En el seu escrit d'al·legacions a la recusació plantejada per les defenses, Marchena diu que la imparcialitat d'un magistrat depèn dels seus actes i no del que pugui opinar un tercer.

 

Notícia relacionada: Marchena renuncia a ser president del poder judicial i presidirà el judici de l'1-O

 

Marchena fa referència al Whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que va dir que l'acord entre populars i socialistes perquè Marchena presidís el Consell General del Poder Judicial permetria controlar la sala segona des del darrere.

 

La relació amb els partits

En els escrits de les defenses també apuntaven com a causa de recusació el sistema d'elecció de la cúpula judicial per part dels polítics perquè permetia "permeabilitat" de la política en les decisions judicials. Segons Marchena, és un argument "inacceptable" i que "no se sosté".

El magistrat apunta que a països com França, Bèlgica, Portugal o Itàlia també són els polítics els que escullen d'una o altra manera part del poder judicial. Per tant, creu que pel fet que 8 dels 20 vocals del CGPJ els escullin els partits "no pot conduir a la desqualificació per la falta d'imparcialitat" dels membres del tribunal.

Aquest és l'escrit de cinc folis que ha presentat Marchena:

 

Els líders independentistes havien demanat la recusació de Marchena pel judici del procés al·legant que el magistrat era "sospitós de tenir vincles amb formacions polítiques". Ho van fer la defensa de Junqueras i de Romeva, però també la de Rull, Turull, Sànchez i Cuixart.

Marchena aprofita per recordar en el seu escrit que aquest és el setè intent de les defenses de recusar membres del tribunal o també l'instructor de la causa, Pablo Llarena (recusat en tres ocasions). Diu que es tracta d'una "estratègia defensiva que obliga la sala una i altra vegada a raonar el seu distanciament respecte de l'objecte de la causa". 

 

La decisió, a la Sala del 61

Qualsevol incident de recusació que es tramita acaba arribant a l'anomenada Sala del 61. Aquesta sala és la competent per resoldre aquest tipus de peticions i està formada pel president del Suprem, Carlos Lesmes, els presidents de les cinc sales del Suprem (en aquest cas, sense Marchena perquè és la persona recusada) i els magistrats més antics i més novells de cadascuna de les sales. 

La Fiscalia també s'ha oposat a la recusació de Marchena.

ARXIVAT A:
Judici procésTribunal Suprem JudicialProcés català
Anar al contingut