Cribatge massiu al barri de Son Serra-La Vileta, a Mallorca
Cribatge massiu al barri de Son Serra-La Vileta, a Mallorca (EFE/Cati Cladera)

Les Balears, Madrid i Andalusia endureixen les restriccions davant l'augment de contagis per Covid

Mallorca tanca bars, restaurants i grans superfícies durant 15 dies, Madrid amplia a 23 noves zones i 9 localitats el confinament perimetral i Andalusia retorna al toc de queda a les 10 de la nit

RedaccióActualitzat

El govern balear ha decidit tancar durant dues setmanes, a partir de dimarts que ve, bars, restaurants, grans superfícies comercials i gimnasos de Mallorca per frenar l'expansió de la Covid-19 a l'illa. Aquesta mesura no afectarà, per ara, la resta de les Balears.

Només s'hi permetrà el servei de menjar a domicili i per emportar-se, i la compra de productes d'alimentació i higiene.

La mesura s'aplicarà durant almenys dues setmanes i es podria allargar, si les autoritats ho consideren necessari.

En dos dies, dimarts i dimecres, el nombre de contagis a les Balears ha augmentat fins als 958 casos nous. La taxa de positivitat és del 10,09% i ja han mort 481 persones, segons les últimes dades oficials.

Segons l'agència EFE, les autoritats descarten el confinament perimetral de la ciutat de Palma.

 

Enduriment de les restriccions

A finals d'any, les Balears ja van decidir ampliar les restriccions per mirar de contenir la pandèmia. De fet, a Mallorca, tots els establiments comercials, menys els essencials, han de tancar a les 8 del vespre, amb l'aforament limitat.

Les restriccions vigents fins ara també afecten la restauració: els establiments només poden servir en terrasses fins a les 6 de la tarda durant els caps de setmana, amb una capacitat reduïda al 75%.
 

PCR per Nadal

les illes Balears ja van mirar de blindar-se de cara a les vacances de Nadal i van anunciar que demanarien una prova PCR negativa, de com a molt 72 hores abans, a les persones que hi arribessin procedents de la península a partir del 20 de desembre. Als que no la tenien, se'ls feia un test d'antígens al mateix aeroport.

Tot i així, no s'han pogut frenar les xifres de contagis.


Confinaments perimetrals a Madrid

La Comunitat de Madrid també s'ha vist obligada a prendre noves mesures davant l'augment de contagis. A partir de dilluns aplicarà restriccions de mobilitat a 41 zones bàsiques de salut i 14 localitats.

D'aquesta manera, se sumaran 23 noves zones i 9 localitats a les que ja tenien restriccions vigents. La prohibició d'entrar i sortir, exceptuant causes justificades, afectarà més d'1,2 milions de madrilenys, és a dir, al voltant del 18% de la població, on es concentren el 25% dels casos.

Vehicles circulen per l'M-30 a Marid
Vehicles circulant per l'M-30 a Madrid (EFE/Víctor Lerena)


Noves restriccions també a Andalusia

Les restriccions també s'han endurit a Andalusia, que retorna al tancament perimetral de la comunitat autònoma i al toc de queda a les 10 de la nit. Fins ara, s'havia permès sortir de la comunitat pels retrobaments familiars de les festes de Nadal.

A més, la Junta andalusa ha tornat a fixar el tancament de la restauració a les 18.00 i el del comerç a les 20.00. Tampoc es permetran reunions de més de 6 persones.

Les noves restriccions entraran en vigor la matinada del dilluns 11 i estaran vigents fins a la mitjanit del 24 de gener. El govern andalús ha advertit que, de moment, es mantindrà la mobilitat entre les vuit províncies andaluses però que això serà revisat de forma contínua.
 

La Junta ha pres aquesta decisió després que les dades per Covid hagin empitjorat notablement els últims dies.

La taxa d'incidència del coronavirus a Andalusia se situa en 186,5 casos per cada 100.000 habitants. Per sota, però, de la mitjana espanyola, que es troba als 320 casos per 100.000 habitants. A Catalunya, aquest indicador es troba als 415.
 

Una dona surt d'un mòdul de cribatge a Algecires, a principis d'any
Una dona surt d'un mòdul de cribatge a Algecires, a principis d'any (EFE/A.Carrasco Ragel)

El ministre Salvador Illa ha reconegut que les últimes dades de la pandèmia són "dolentes" i que venen setmanes "dures". El titular de Sanitat ha destacat la importància de la vacunació perquè hi hagi més persones vacunades que contagiades: "s'ha de vacunar i vacunar", ha dit després de la reunió de seguiment de la Covid.

ARXIVAT A:
Illes BalearsCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut