El líder opositor rus Alexei Navalny, ahir, durant la compareixença davant la Comissió Electoral Central per presentar la seva candidatura a la pres…
El líder opositor rus Alexei Navalny, ahir, durant la compareixença davant la Comissió Electoral Central per presentar la seva candidatura a la presidència de Rússia (Reuters)
Moscou

L'opositor rus Aleksei Navalni no podrà disputar la presidència a Vladímir Putin

La Comissió Electoral Central diu que condemnes prèvies de la justícia l'invaliden com a candidat a president de la Federació Russa

Juli RodésActualitzat

La Comissió Electoral Central de Rússia ha dictaminat aquesta tarda que el líder opositor Aleksei Navalni no pot presentar-se a les pròximes eleccions presidencials

D'aquesta manera, el conegut advocat i activista polític rus no podrà disputar la presidència de Rússia a Vladimir Putin

L'argument de la Comissió Electoral Central contra Navalni és que les seves condemnes anteriors per diversos delictes l'invaliden com a candidat a presidir la Federació Russa.

Navalni, de 41 anys, ha estat empresonat tres vegades aquest 2017, acusat de violar la llei en organitzar manifestacions i concentracions de protesta contra el govern rus. També té contra ell una sentència per malversació, que la Unió Europea i els Estats Units han denunciat que estava motivada políticament. I que aquest octubre el Tribunal d'Estrasburg va considerar "arbitrària i manifestament no raonable". 

De fet, la negativa de la comissió electoral no és cap sorpresa, perquè ja havia advertit Navalni que aquesta condemna per malversació li impedia presentar-se a unes eleccions abans del 2028.

 

En conèixer la notícia del rebuig de la seva candidatura, Navalni ha fet una crida al boicot a les presidencials, que s'han de fer el diumenge 18 de març de 2018, perquè considera que són un frau: 

"Els únics participants són Putin i els candidats elegits per ell mateix, que no suposen la més mínima amenaça per ell, i que no faran campanya".

La Comissió Electoral Central ha adoptat la seva decisió per 12 vots a favor i una abstenció, d'un integrant que ha al·legat un possible conflicte d'interessos.  

Ara per ara, les enquestes auguren una victòria comfortable de Vladimir Putin, de 65 anys, que renovaria la presidència per sis anys més, fins al 2024, quan en tindria 72. L'actual president rus fa 17 anys que domina la política del seu país. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut