Els metges autoritzen el trasllat de Navalni a Berlín tot i les sospites d'enverinament

Les negociacions entre l'entorn del líder opositor i els metges que l'atenen a l'hospital d'Omsk han permès la seva transferència, que es farà aquest dissabte al matí

RedaccióActualitzat

Finalment, el líder opositor rus Aleksei Navalni, en estat greu per un possible enverinament, serà traslladat aquest dissabte al matí a una clínica de Berlín, tal com demanava la seva família.

La seva portaveu, Kira Iarmish, ha explicat que les negociacions han fructificat malgrat les reticències inicials dels metges que l'atenen:

Les negociacions sobre el transport d'Aleksei han estat un èxit. Hi ha la possibilitat que es pugui transportar Navalni. És una llàstima els metges hagin trigat tant a prendre aquesta decisió. L'avió s'espera al matí. Els documents estaven llestos.

 

La metgessa, el germà i la dona de Navalni parlant amb els periodistes aquest divendres a Omsk (Reuters)

Aquest matí, l'entorn de Navalni havia denunciat els impediments de Rússia al seu trasllat, malgrat que es complissin tots els requisits i hi hagués un avió esperant per hospitalitzar-lo a Alemanya. Es manté encara la sospita que l'han enverinat a propòsit.

Els metges que l'atenen a l'hospital d'Omsk (Sibèria), finalment, han donat l'autorització perquè Navalni pugui ser traslladat a Berlín. Anatoli Kalinichenko, sotscap de l'Hospital d'Urgències Núm.1, ho ha explicat als mitjans locals:

"L'estat del pacient és estable i a la vista de la petició de la família que s'autoritzi el seu trasllat, hem decidit no oposar-nos a la seva transferència al centre hospitalari que indiquin els seus familiars".

Poques hores abans, el cap del centre hospitalari, Alexander Murajovski, havia demanat mantenir Navalni a Omsk fins que s'estabilitzés perquè no patís alteracions durant el vol. La família es queixava de la negativa dels metges al seu trasllat, tot i que al principi hi estiguessin d'acord.


Navalni dins d'un cotxe de la policia després que l'hagin condemnat a 30 dies de presó (Reuters)
Aleksei Navalni dins d'un cotxe de la policia en una de les moltes ocasions en què l'han detingut (Reuters)


"Decisió del Kremlin"

La portaveu està convençuda que no ho han decidit els metges:

"És evident que ha estat una decisió del Kremlin".

Navalni està en coma després que l'avió que el portava de Tomsk, a Sibèria, a Moscou, va haver de fer un aterratge d'emergència a mig camí, a Omsk, quan es va començar a trobar molt malament.

Dos dies i el verí desapareix?

Els acompanyants de Navalni diuen que l'únic que va prendre va ser un te comprat a l'aeroport de Tomsk, poc abans d'agafar l'avió, i que devia estar enverinat.

Els metges que el tracten han dit que necessiten dos dies per poder precisar el diagnòstic, i Yarmysh ha assegurat que és el temps necessari perquè el verí (no ha concretat quin) desaparegui sense deixar rastre:


"És il·legal"

L'hospital d'Omsk afirma que no ha permès el viatge perquè el seu estat és crític i el viatge pot matar-lo.

El cap mèdic de l'hospital d'Omsk, Alexander Murakhovski, aquest divendres parlant amb la premsa (Reuters)

Per la seva banda, la metgessa de Navalni, Anastasia Vassilieva, ha denunciat que a l'hospital d'Omsk no el poden tractar adequadament:

"És il·legal mantenir Aleksei en un hospital que no compta amb els tractaments, les condicions i els equips necessaris. No ens ensenyen els informes mèdics".


El cambrer que va servir el te, il·localitzable

La cafeteria de l'aeroport de Tomsk on Navalni va prendre el te l'han tancada i segellada a l'espera que sigui investigada, mentre el cambrer que va servir el te està il·localitzable.

Les imatges de les càmeres de seguretat de l'aeroport mostren Navalni arribant i agafant el te que li ha demanat el seu secretari.

 

Minuts després de prendre-se'l, en ple vol, Navalni va començar a retorçar-se de dolor, va anar al lavabo i ja no va poder sortir-ne tot sol.

Va ser llavors que el comandant de l'avió va decidir demanar l'aterratge d'emergència a Omsk. A l'hospital li van provocar un coma per alentir el metabolisme, i li han fet anàlisis de sang, però afirmen que no hi han trobat cap verí.

Moment en què treuen Navalni de l'avió per portar-lo a l'hospital, aquest dijous a Omsk


Verí, no; "productes químics", sí

Però els metges sí que han dit que han trobat restes de productes químics a les mans i a la roba de Navalni, tot i que no han precisat quins productes.

Posteriorment responsables sanitaris del districte federal de Sibèria ho han confirmat, però sense afegir detalls sobre els productes ni la seva perillositat.

Els metges també asseguren que li han diagnosticat una malaltia metabòlica, sense precisar quina, i que podria ser causada pel nivell baix de sucre a la sang.

Una substància perillosa

Per la seva banda, l'entorn de Navalni assegura que fonts policials els han confirmat que l'han enverinat amb una substància que també seria perillosa per al personal mèdic que l'està tractant.

Mentrestant la dona de Navalni ha demanat per carta a Vladímir Putin que permetin treure el seu marit del país amb l'avió medicalitzat alemany que l'ha anat a buscar per portar-lo a Berlín.


Precedent de fa 2 anys

Després del migdia l'equip mèdic alemany que ha viatjat en aquest avió ha pogut visitar Navalni a l'hospital. L'avió ambulància l'ha enviat la Fundació Cinema per la Pau de Berlín, que ja ha fet algunes operacions similars.

Fa dos anys van portar també en avió per tractar-lo a Berlín el cantant Piotr Verzilov, considerat portaveu oficiós del grup Pussy Riot, i els metges van dictaminar que l'havien enverinat, però no van saber identificar el verí.

A Navalni ja el van empresonar durant 30 dies al juny (Reuters)

A Navalni l'han detingut, empresonat i condemnat diverses vegades durant l'última dècada (Reuters)


Primer intent d'enverinament

Navalni, un dels principals líders opositors del president rus, Vladímir Putin, havia anat a Sibèria a investigar un cas de corrupció.

Els últims anys ha estat detingut i empresonat diverses vegades, i fa un any ja va denunciar un intent d'enverinament, quan era a la presó.

Condemnes "arbitràries"

El sistema judicial de Rússia l'ha condemnat diverses vegades per delictes econòmics en el que tant la UE com els EUA han considerat condemnes polítiques, i que el Tribunal d'Estrasburg ha condemnat per "arbitràries".

Des del 2014 l'han detingut diverses vegades per organitzar i assistir a manifestacions no autoritzades, i el 2017 l'autoritat electoral el va excloure com a candidat a la presidència per les anteriors condemnes.

Fa 2 anys el van tornar a tancar a la presó durant un mes per manifestar-se, i el van alliberar just el dia que començava el Mundial de futbol de Rússia.

Manifestant amb un cartell que diu "Lioxa (diminutiu d'Aleksei), viu!", aquest divendres a Sant Petersburg (Reuters)

Recentment hi ha hagut altres casos d'opositors i dissidents russos que han patit enverinaments també directament atribuïts a l'aparell de l'estat rus controlat per Putin.

És el cas de l'exespia Litvinenko, intoxicat amb poloni radioactiu en una tassa de te, i el també espia Sergei Skripal i la seva filla, enverinats amb un agent nerviós.

Tant l'advocat com la metgessa creuen que a Navalni l'han enverinat (Reuters)
El líder opositor Aleksei Navalni en una manifestació (Reuters)
ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaEspionatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut