Aleksei Navalni quan sortia de la presó
Aleksei Navalni quan sortia de la presó

Putin allibera l'opositor Navalni el dia que comença el Mundial de Rússia

Actualitzat

Rússia ha alliberat Aleksei Navalni, el principal opositor del president Vladímir Putin, després de passar 30 dies a la presó. Aprofitant la inauguració del Mundial de futbol, Moscou ha mogut fitxa per millorar la seva imatge internacional.

Navalni va ser empresonat per haver organitzat una manifestació no autoritzada contra Putin dos dies abans de la seva investidura. Més de 1.000 persones van ser detingudes a Moscou, Sant Petersburg i altres ciutats del país.

En ser alliberat, el líder opositor ha explicat que ha trobat la presó en condicions més confortables. Creu que és per la possibilitat que, en cas d'incidents, s'hagin de detenir seguidors estrangers d'algun equip de futbol. Segons Navalni, el Kremlin vol assegurar que, si això passa, la imatge de Rússia no empitjori.

Mundial marcat per la situació dels drets humans

Quan la FIFA va atorgar a Rússia la celebració del Mundial de futbol el 2010, encara no s'havia adoptat una política de defensa dels drets humans.

En la construcció d'estadis i infraestructures, l'ONG Human Rights Watch ha denunciat que hi ha hagut 21 morts. Encara que la FIFA feia inspeccions, les visites d'obres s'avisaven abans. Els treballadors o bé no gosaven exposar-los els problemes, o bé eren mantinguts a part pel personal de seguretat.

L'organització ha denunciat casos d'explotació, com fer treballar a 25 graus sota zero els obrers, sense respectar les pauses establertes per entrar en calor.

Aprofitant que Moscou està ple de periodistes i turistes aquests dies amb la competició, les ONGs de drets humans s'esforcen a recordar l'altra realitat que es viu al país. Denuncien que la situació és la pitjor des de l'època soviètica.

Human Rights Watch espera que els periodistes que cobreixin la competició també siguin vigilants. A més, consideren que la FIFA ha d'aprofitar la influència que pot tenir en aquests moments per aconseguir l'alliberament de l'activista txetxè Oiub Titiev, com explica Emma Daly, la directora de comunicació d'aquesta organització:

"La FIFA ha de demanar directament a Putin que doni l'ordre al president txetxè de deixar en llibertat el nostre col·lega Ouib Titiev, i ho ha de fer abans del Mundial. Això sí que seria un senyal que la FIFA s'ho pren seriosament, que està intentant de veritat millorar les coses."

Aprofitant el Mundial, Moscou també ha comunicat que allargarà gradualment l'edat de jubilació. Feia 90 anys que no es tocava. Preveu que la de les dones, ara als 55 anys, se situï als 63 de cara al 2034. Pel que fa a la dels homes, hauria de passar dels 60 als 65 en els pròxims 10 anys.
ARXIVAT A:
Mundial Qatar 2022
Anar al contingut