Presentació de l'informe de l'IPCC a Copenhagen.
Presentació de l'informe de l'IPCC a Copenhagen.
Copenhaguen

L'ONU vaticina que el canvi climàtic és irreversible si no s'actua ràpidament per reduir les emissions de CO2

L'informe que han presentat els experts a Copenhaguen avisa de la urgència de retallar les emissions fins a un 70% durant els pròxims 40 anys

Redacció Actualitzat

"El canvi climàtic és inequívoc i serà irreversible si no s'actua ràpidament, i existeixen els mecanismes necessaris per fer-ho."

Així de contundent s'ha mostrat el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, en la presentació de l'informe sobre el canvi climàtic que s'ha fet aquest diumenge a Copenhaguen.

L'informe del grup intergovernamental d'experts en canvi climàtic (IPCC), format per centenars d'investigadors de tot el món, deixa molt clar, sense ambigüitats, que el canvi climàtic és obra de l'acció humana. I avisa sobre la urgència de retallar les emissions fins a un 70% durant els pròxims 40 anys. "No hi ha pla B perquè no hi ha un altre planeta", és ultimàtum del president de l'IPCC, Rajendra Pachauri.

Cada una de les tres últimes dècades ha estat més càlida que les anteriors i el nivell del mar ha crescut 19 centímetres en els últims 110 anys, per la reducció de la capa de gel als pols, i encara pitjor, podria augmentar entre 26 i 82 centímetres a finals del segle XXI.

Els experts, acostumats a les objeccions que els fan els defensors del creixement econòmic a qualsevol preu, consideren que una economia basada en baixes emissions de carboni pot ser un negoci sostenible.

Segons l'informe, les estimacions dels costos de mitigació no afectarien gaire el creixement econòmic global. Si no es fa res, s'estima que el consum creixerà entre el 1,6 i el 3% anual al llarg del segle XXI. Amb una mitigació ambiciosa, que permetés limitar l'escalfament a 2ºC, aquests índexs només es reduirien uns 0,06 punts.

L'informe serà determinant per intentar arribar a un acord mundial a París l'any que ve que substitueixi el 2020 el Protocol de Kyoto. Un altre intent, després del fracàs de fa cinc anys en la cimera de Copenhaguen.

Anar al contingut