Gent pel carrer amb mascareta
Encara que els col·lutoris es mostrin eficaços, això no eliminarà les mesures de precaució

L'OMS recomana ara portar sempre mascareta si no es pot preservar la distància física

Aconsella les mascaretes reutilitzables de tela amb tres capes: una interior de cotó, una intermèdia de polipropilè i una exterior d'un material que repel·leixi l'aigua

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut ha canviat de parer sobre l'ús general de mascaretes per la població per impedir la propagació del coronavirus. Ara l'OMS recomana que, en llocs amb transmissió generalitzada del SARS-CoV-2, totes les persones portin mascareta si no poden mantenir una distància de seguretat d'almenys dos metres amb altres persones. Aquesta recomanació és per a usuaris de transport públic, o per a persones que estiguin en botigues o espais tancats amb molta afluència de gent.

En una actualització de la guia de consells sobre les mascaretes, l'OMS considera que a mesura que els països vagin relaxant les mesures de confinament, s'ha de fomentar l'ús generalitzat de la mascareta de tela reutilitzable. Una mesura de protecció que sempre ha d'anar acompanyada d'una bona i freqüent higiene de mans i de respectar les distàncies de separació amb altres persones.

Recomanen les mascaretes de tela perquè les quirúrgiques i les FFP2 i FFP3 s'han de reservar al personal sanitari. Fins ara l'organisme només recomanava portar mascareta quirúrgica als sanitaris o a les persones que estiguessin en contacte amb persones potencialment contaminades amb la Covid:

"La distància és la millor prevenció que existeix. Si no és possible, la mascareta. Per què de tela? Perquè les mascaretes quirúrgiques s'han de reservar per al personal sanitari", diu l'experta del Departament d'Emergències Sanitàries de l'OMS, April Beller.

Les persones de més de 60 anys o les que tinguin patologies cròniques també han de fer servir mascaretes mèdiques, segons l'OMS.

Com han de ser les mascaretes de tela?

L'OMS adverteix que no totes les mascaretes tenen la mateixa capacitat de filtració. Aquests són els requisits que han de complir les mascaretes de tela, segons les recomanacions de l'OMS:

-Els materials de fabricació eficaços per assegurar una bona capacitat de filtració són: el polipropilè, el cotó i el polièster. La cel·lulosa i la seda s'ofereixen com a últimes alternatives.

-L'ideal és combinar els materials i que la mascareta tingui tres capes:

-una primera capa feta del material més absorbent (per exemple, el cotó), que és el que ha d'estar en contacte amb la boca i això farà que faci de contenció de les gotes d'aigua que expulsem en tossir o parlar.

-una capa intermèdia que actuï també com a filtre (que podria ser de polipropilè, el mateix material que es fa servir per a les mascaretes quirúrgiques)

-i una capa exterior feta amb el material que més repel·leix l'aigua (per exemple, el polièster).

-S'han de portar ben posades, cobrint el nas, la boca i la barbeta. I han d'estar ben ajustades a la pell per assegurar que no deixen passar partícules.

A la majoria de països, les mascaretes més utilitzades són les fetes de forma artesanal amb teles de cotó, que no tenen una alta capacitat de filtratge. Aquestes mascaretes absorbeixen molt la humitat i cal canviar-les, rentar-les i desinfectar-les tot sovint perquè perden capacitat de protecció.

L'OMS recomana guardar les mascaretes de tela dins d'una bossa de plàstic quan no es facin servir. I posar-se-les i treure-se-les sempre amb les mans acabades de rentar amb aigua o solució hidroalcohòlica. Recomana rentar-les diàriament, a una temperatura de 60 graus.

 

Anar al contingut