Les primeres vacunes contra l'ebola arriben a Kinshasa
Les primeres vacunes contra l'Ebola arriben a Kinshasa
Kinshasa

Ebola al Congo: S'eleva a molt alt el risc de contagi per un cas en una gran ciutat

L'OMS envia més de 7.500 vacunes experimentals per fer front a l'epidèmia, que ja ha causat 25 morts

Actualitzat

El comitè d'urgència de l'OMS declara aquest divendres el brot d'Ebola detectat a la República Democràtica del Congo com "una urgència de sanitat pública d'abast mundial". L'organització eleva el risc de propagació a l'interior del país a molt elevat.

Sis països de la regió han estat declarats zones d'alt risc de contagi: Tanzània, Uganda, el Sudan del Sud, Ruanda i Burundi, a més de Kènia, encara que no té frontera amb el Congo. Encara que en aquests països no s'hi hagi detectat cap cas, es treballa per controlar l'expansió del virus.

La preocupació ha augmentat perquè l'actual brot ha entrat en una nova fase i ha arribat a una zona urbana, a Mbandaka, una ciutat del nord-est del país, amb 1 milió i mig d'habitants i importants eixos de transport i comunicació, i per tant amb el perill potencial d'escampar el virus per tot el país.

 


L'últim balanç de l'OMS sobre l'abast de l'epidèmia és de 44 casos registrats de contagi de la malaltia, dels quals 25 han mort.

El ministre de Sanitat del país, Oly Ilunga Kalenga, va confirmar dijous la mort per Ebola a la ciutat d'Mbandaka després de fer l'anàlisi de laboratori. També ha confirmat 11 nous casos relacionades amb el brot. A més, se sospita que la mort d'una altra persona a la ciutat de Wangata podria estar relacionada amb l'epidèmia.

Perill de contagi exponencial

La malaltia va ser detectada en un primer moment a diverses àrees remotes del país, la qual cosa ha donat temps a les autoritats per traçar un pla per fer front a la situació. No obstant això, l'arribada del brot a Mbandaka n'augmenta significativament el perill.

L'OMS i les autoritats sanitàries fan el seguiment de les persones que podrien haver-se contagiat d'aquest virus letal. El pacient 0 hauria infectat 67 persones. Ara el brot s'ha detectat a 300 quilòmetres en una zona molt poblada i comunicada on el risc de propagació del virus és exponencial.

Ara s'han de localitzar totes les persones que haurien entrat en contacte amb aquesta última víctima, i de moment són més de 300. El virus hemorràgic de l'Ebola es contagia molt fàcilment abans de donar cap símptoma.

 

 

Als països fronterers amb el Congo on s'ha declarat "zona d'alt risc" de contagi es fan controls a les persones que provenen d'aquest país. 

7.540 vacunes

L'OMS ha enviat al Congo7.540 dosis d'una vacuna experimental contra la malaltia en un intent per acabar amb el brot. Les primeres 4.300 ja han arribat a Kinshasa, on, segons ha confirmat la portaveu del Ministeri de Sanitat, Jessica Ilunga, el procés de vacunació començarà aquest mateix cap de setmana.

"La vacuna serà administrada exclusivament a aquelles persones directament exposades a casos confirmats d'Ebola i a totes les persones en contacte amb aquests casos."

 

  

En aquest sentit, ha detallat que entre les persones que seran vacunades hi figuraran tots els treballadors mèdics que han tractat els afectats o casos sospitosos d'Ebola. Aquesta vacuna ja es va utilitzar en l'epidèmia que va afectar Guinea el 2016.

Brot declarat fa 10 dies

El 8 de maig les autoritats congoleses van declarar una nova epidèmia d'Ebola, la novena al país. L'última va ser l'any passat i es va controlar molt de pressa. Oficialment va causar 4 morts.

En el cas de l'epidèmia actual, l'alerta es va donar a la regió de Bikoro, fa 10 dies,  una zona rural i remota, a 300 quilòmetres de la capital, Kinshasa. Allí s'ha localitzat el pacient 0.

L'epidèmia d'Ebola ha estat la més violenta que ha sacsejat Àfrica. Entre el 2013 i el 2016 ha causat més d'11.300 víctimes i ha contagiat 29.000 persones, la majoria a Guinea, Libèria i Sierra Leone.

ARXIVAT A:
EbolaSalut
Anar al contingut