Llum BCN 2021: 30 propostes d'arts lumíniques per visitar aquest cap de setmana
Imatge d'una de les 30 activitats del festival (Llum BCN-Festival d'Arts Lumíniques 2021)
Barcelona

Llum BCN 2021: 30 propostes d'arts lumíniques per visitar aquest cap de setmana

Les instal·lacions i edificis il·luminats estan ubicats principalment al Poblenou

RedaccióActualitzat

La fesomia nocturna de la ciutat de Barcelona i concretament alguns dels seus edificis i espais del Poblenou, canvia aquest cap de setmana. La tornada del Llum BCN- Festival d'Arts Lumíniques 2021 té lloc al barri però també a altres zones -amb la idea d'esponjar els visitants-.

Hi ha fins a 30 propostes d'arts lumíniques d'artistes de renom internacional. Les activitats es poden visitar entre les 19.00 i les 00.00.

L'accés és lliure però hi ha alguns espais d'aforament limitat i es recomana fer reserva prèvia, tot i que moltes de les entrades ja estan exhaurides. La reserva permet triar horaris i descobrir parts del Poblenou que s'obren per primera vegada al festival.

Consulta totes les activitats adscrites al festival en aquest l'enllaç.

 

Mirar i reflexionar

Més enllà de l'observació de l'art visual, l'edició d'aquest any té propostes que demanen la participació i la reflexió dels visitants.

Un exemple d'aquesta narrativa és l'exposició Finestres al Parc del Centre del Poblenou. L'exposició tracta el gran impacte que ha tingut la Covid a les nostres vides amb l'escultura lumínica que representa la relació amb l'exterior a través de les finestres.

L'obra vol explicar el confinament a partir del cercle vital: infància, adolescència, etapa adulta i vellesa. La tècnica del màping il·luminarà l'escultura per mostrar accions quotidianes al confinament.

L'exposició Finestres reflexiona sobre el confinament (Llum BCN-Festival d'Arts Lumíniques 2021)

El problema social derivat de la Covid no és l'únic debat tractat a l'exposició. CARAB al Parc del Centre del Poblenou és una exposició que posa atenció en l'explotació laboral d'alguns animadors que fan de mascotes de parcs d'atraccions. L'activitat organitzada per l'Institut del Teatre vol fer reflexionar el visitant sobre la maquinària que explota la figura de la mascota de manera econòmica i emocional.

La participació del públic és més important que mai en aquesta exposició ja que la instal·lació no utilitza fonts lumíniques directament: un material reflector fa rebotar la llum del flaix del visitant que fa una fotografia. Aquesta llum es transforma i pretén simular l'experiència dels parcs d'atraccions i les mascotes.

Motor d'innovació

El 2012 va ser l'any d'inici del projecte i l'any 2018 va arribar al Poblenou. Des d'aquell moment, el festival ha volgut ser un "aparador dels nous camins artístics al voltant de la tecnologia i la llum".

Al festival es barregen artistes visuals, dissenyadors industrials, arquitectes i escenògrafs que fan servir la llum com a signe de transformació de l'espai urbà. Es posa de manifest la transformació entre el passat industrial i l'avantguarda barcelonina amb les activitats programades al Poblenou.

El campus del Poblenou de la UPF va viure un viatge poètic amb "Agorythm" (CCMA)

Aquesta edició compta amb estudiants de les escoles de disseny i arquitectura de Barcelona. L'Escola Superior de Disseny ESDI, UIC Barcelona School of Architecture, La Salle Universitat Ramon Llull, ESDAP Catalunya Campus Llotja o IED Escola Superior de Disseny són alguns dels centres col·laboradors que canviaran la morfologia del paisatge del Poblenou durant tres dies.

El festival recomana evitar algunes instal·lacions a persones amb problemes d'epilèpsia o sensibilitat visual especial. Pel que fa a l'enlluernat urbà, al Poblenou hi haurà una baixada en la intensitat de la seva il·luminació i es recomana especial atenció.

ARXIVAT A:
Cultura
Anar al contingut