Una parada de fruita en un mercat (Pixabay)
Una parada de fruita en un mercat (Pixabay)

L'IPC, pels núvols: consulta a la llista els aliments i productes que més pugen

L'augment desfermat de la inflació es deu en bona part als preus de l'energia, sobretot l'electricitat, que en un any ha crescut un 60%

RedaccióActualitzat

La inflació torna a enfilar-se a nivells desconeguts des de fa gairebé tres dècades. Les dades oficials de l'IPC publicades aquest divendres confirmen les xifres avançades fa uns dies.

Si ho comparem amb l'octubre passat, els preus a Catalunya s'enfilen un 5,2%, dues dècimes més en el cas del conjunt de l'Estat.


Quant pugen els preus dels aliments i la resta de productes?

L'augment desorbitat dels preus de l'electricitat és el responsable d'aquesta alça; segons les dades de l'INE, la factura s'ha disparat més d'un 60% en un any.

També pugen els combustibles, com el gasoil, un 30%.

Per la banda de l'alimentació, l'oli és el que més puja, seguit dels refrescos i la pasta. També puja la fruita, un 8%.

 

Consulta en aquesta llista quin és l'increment anual i mensual de cada producte:


En paral·lel, també és cert que, de moment, la gran majoria de productes de la cistella de la compra encara pugen de preu per sota de la mitjana de la inflació, com és el cas del pa, la farina, l'arròs, el sucre o la carn de porc.

De fet, l'anomenada inflació subjacent, la que descompta l'efecte de l'energia i els aliments bàsics, també puja, però es manté "controlada" en l'1,4%.

És el senyal, segons algunes veus, que l'efecte de l'increment de preus és temporal, per l'impacte del cost de l'energia i el transport. Comparat amb l'octubre del 2020, baixen de preu, segons les dades de l'IPC, els telèfons mòbils i els ordinadors personals.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaConsumAlimentació
Anar al contingut