L'internet dels llums i la il·luminació intel·ligent, una nova revolució tecnològica

Els llums tornaran a canviar, com ja ho van fer amb el led, gràcies a algoritmes i sistemes d'estalvi d'energia i fins i tot d'adaptació a l'ambient que poden contribuir a la salut

Toni CanyísActualitzat

Primer van ser els leds i el seu baix consum energètic els que van fer un canvi profund en el sector de la il·luminació. Després s'ha treballat per millorar la qualitat d'aquests llums. Ara hi ha en marxa una nova revolució al sector: la il·luminació intel·ligent, llums que es poden connectar a internet i que poden imitar la intensitat i les tonalitats de la llum natural. L'objectiu: fer una il·luminació centrada en les persones.

Lluminàries connectades i controlades per ordinador

Al capdamunt de la torre Glòries de Barcelona, repartit en tres plantes, hi ha un dels centres de coworking, de lloguer d'espais de treball compartits, que la companyia Loom té a Barcelona. Aquí s'ha desenvolupat un projecte d'il·luminació innovador. A través de sensors situats a les lluminàries de leds, un sistema intel·ligent detecta quina és l'ocupació de cada espai i la llum natural que hi arriba al llarg del dia, i va regulant la il·luminació de cada punt per optimitzar el consum energètic i el benestar de qui hi està treballant.

Han aconseguit un estalvi del 80% de la factura elèctrica, però també els està servint per millorar la gestió d'aquest centre, ja que, a través dels sensors, també es controla quins espais estan més ocupats i quines són les zones més transitades.


Segons Antonio Gámiz, el director d'innovació de la immobiliària Merlin Properties, la propietària de Loom, el sistema els permet saber "si uns espais agraden més que altres, si a la gent li agrada un espai més que un altre". Gámiz afegeix: "Analitzem per què és això. I així podem aprendre i millorar els espais de cara al futur."

El sistema l'ha dissenyat i fabricat Leds-C4, una empresa catalana puntera tecnològicament en el sector de la il·luminació. Jordi Rocasalbas n'és el director d'Innovació: "Per exemple, tens una sala molt gran de deu persones i tens una utilització constant de dues persones, què vol dir? Doncs que, possiblement, aquesta sala és massa gran i podries tenir una sala més petita o dividir-la entre dues i fer una gestió diferent dels espais."


Aposta per la internet dels llums

Leds-C4, des de Torà, a la Segarra, està apostant per la internet dels llums: portar la internet de les coses a les lluminàries.

"Nosaltres parlem de la internet dels llums quan connectem la il·luminació i la fem intel·ligent, i ens permet controlar-la remotament."

Jordi Rocasalbas explica que la internet dels llums permet ajustar constantment i dinàmicament la il·luminació en funció de l'entorn, en funció de l'espai i en funció de les persones que hi ha en aquest entorn.

Aquesta empresa, amb 50 anys d'història, va decidir el 2008 centrar-se només en la tecnologia led quan encara ningú ho feia. Ara tenen 400 treballadors i exporten el 75% de la seva producció a 140 països de tot el món.

Actualment, més del 70% dels seus productes ja incorporen la possibilitat de connectar-se a internet i ser regulats a distància. És una tecnologia que estan instal·lant sobretot en oficines, però preveuen que acabarà estenent-se a tots els àmbits.

Rocasalbas assegura: "D'aquí uns anys ja tindrem a les nostres cases il·luminació dinàmica. Estarà totalment adaptada i anirà canviant al llarg del dia, també en funció del nostre estat d'ànim."

Pel director general d'aquesta empresa, Xavier Corrons: "Ser punta de llança, com ho vam ser en el led el 2008, en l'aplicació d'aquestes tecnologies, sens dubte és una porta de creixement importantíssima."


Un pol de la indústria de la il·luminació al sud d'Europa

Una de les empreses amb què treballa Leds-C4 és JVV Grup. Es tracta d'una enginyeria electrònica de Montcada i Reixac que també fa 15 anys que aposta per la tecnologia led. Desenvolupen i fabriquen dispositius per a altres empreses, i ara estan centrats en la il·luminació intel·ligent. Jordi Verdaguer n'és soci fundador i el director general: "El que estem treballant cada cop més, des de JVV, és la connectivitat de les fonts de llum i la regulació, i extreure informació de les fonts de llum. Font de llum i connectivitat avui en dia estan vinculades, estretament vinculades."

Verdaguer, a més, presideix el Clúster de la Il·luminació de Catalunya, un dels pols més importants d'Europa en el sector.

"El 60% de fabricants de lluminàries de tot l'Estat és al nostre territori. Això ha creat un ecosistema."

Segons Verdaguer, el mercat és internacional i no local: "Estem aconseguint i lluitant per això, per prestigiar el que es manufactura al nostre territori per poder-ho vendre a nivell internacional."


L'art de la llum, lligat estretament a la tècnica

A començaments de febrer es feia una altra edició del Llum Barcelona, el festival de les arts lumíniques. Durant un cap de setmana, mitjançant una trentena d'instal·lacions, multitud d'artistes experimenten amb la llum amb l'objectiu de fer reflexionar els visitants.

Maria Güell és la fundadora de l'estudi de disseny d'il·luminació La Invisible i la directora artística del festival: "L'objectiu és fer propostes artístiques i aprofitar que amb la il·luminació --sobretot des de fa uns anys, que l'electrònica ha entrat en el món de la il·luminació en el tema dels sistemes de control dels leds-- hi ha unes possibilitats molt més grans de generar narratives a través de la llum."

Però, més enllà de l'art, aquestes tecnologies també obren noves possibilitats per adaptar els espais a diferents necessitats de les persones. Les lluminàries ja es poden connectar a internet i canviar el color i la intensitat de la llum per imitar la llum natural. I això permet una d'il·luminació artificial més d'acord amb els bioritmes humans, cosa que pot comportar beneficis per a la salut i la productivitat.


Adaptar la il·luminació artificial a la natural per millorar la salut

Adrià Huguet-Ferran és el director general de Kumux, una empresa de software per a la il·luminació. Explica que hi ha estudis en escoles i en oficines que diuen que la llum natural pot millorar la productivitat dels ocupants d'aquestes sales.

"Hi ha estudis en hospitals que han vist que els pacients que estan exposats a la llum natural es recuperen abans."

Adrià Huguet-Ferran i el seu soci, Javier Iglesias, des del Parc Científic de la Universitat de Barcelona, han fet un pas més en el control dels aparells d'il·luminació connectats a internet. Han creat un algoritme: "Bàsicament, el que té en compte és, a través de la geolocalització d'un emplaçament, l'hora del dia, el dia de l'any i l'espai interior que vols il·luminar, nosaltres donem els valors necessaris perquè el sistema de control pugui controlar una font de llum intel·ligent de forma que sigui el més saludable possible."


L'objectiu és que acabin sent les fonts de llum les que prenguin, automàticament, les seves pròpies decisions. Amb tot, perquè aquestes noves tecnologies s'acabin implantant, assegura l'Adrià, "caldrà més consciència social sobre com la llum pot afectar la nostra salut i el nostre benestar". I que empreses, oficines, escoles i hospitals inverteixin a instal·lar aquests sistemes.

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut