L'infrahabitatge a Barcelona: més de mil persones viuen en assentaments o locals ocupats

Els serveis socials tenen detectat un miler de persones que viuen en locals comercials a peu de carrer, en assentaments o en naus, però la xifra total podria ser encara força més alta

RedaccióActualitzat

L'oficina del banc EVO a la plaça de Tetuan de Barcelona, on aquest dimarts hi ha hagut un incendi mortal, va tancar a finals del 2019 i poc després ja es va ocupar.

Façana de l'oficina, quan encara hi havia el caixer automàtic i els rètols
L'oficina d'Evo a la plaça Tetuan de Barcelona va tancar a finals del 2019

En aquest temps, els Mossos hi havien anat diverses vegades per incidents i problemes de convivència amb els veïns.

Segons fonts de l'Ajuntament de Barcelona, els propietaris del local van demanar als jutjats que es desallotgés, però el procediment judicial no va continuar i va quedar aturat.

Mentrestant, es va acabar convertint en un habitatge permanent, i els serveis socials van començar a fer seguiment de les persones que hi vivien.

Dos sofàs, una taula al centre i tres cadires. A l'espai hi ha mantes i menjar
L'oficina s'havia reconvertit en un infrahabitatge (CCMA)

El cas d'aquest local no és precisament aïllat: com denuncia Albert Sales, investigador de l'IERMB especialitzat en exclusió residencial, molts antics locals de bancs ara són habitatges irregulars:

"Alguns d'aquests locals són d'entitats bancàries perquè la reconversió del sector ha fet que molts locals quedin buits".

"Són locals molt grans i s'hi instal·len persones que potser en altres condicions s'haguessin instal·lat en un solar."

Pla general del local, un espai ampli amb el terra de parquet i diferents mobles ben col·locats al llarg de la paret
Les oficines bancàries que queden buides solen ser en locals grans (CCMA)

Per la seva banda, el portaveu del Sindicat de l'Habitatge de l'Eixample Dret defensa que no es pot parlar de morts accidentals: 

"No és un accident, això era evitable, i per tant els responsables polítics podien haver evitat que aquestes famílies estiguessin en aquestes condicions".

I des de la Plataforma d'Afectats per l'Hipoteca, la PAH, la seva portaveu, Lucía Delgado, reclama "polítiques d'habitatge valentes":

"Realment ocupen perquè no tenen alternativa habitacional, i això s'ha d'erradicar, és una conseqüència de la manca d'habitatge públic i també de la manca de polítiques d'habitatge valentes".


Més de 5.000 locals buits

L'Ajuntament de Barcelona calcula que hi ha més de 1.000 persones vivint en antics locals comercials a peu de carrer, en assentaments o en naus. Pel que fa als locals que serien susceptibles de tenir aquest ús irregular, són més de 5.300.

 

És una xifra que només inclou els casos detectats per l'administració i en què els Serveis Socials han intervingut, de manera que es creu que la xifra total podria ser força més alta.

Segons la fundació Arrels la xifra de persones sense llar és de com a minim 4.800. D'aquestes, més de 1.000 viurien directament al carrer.
 

Per la seva banda, els Mossos han confeccionat una llista d'espais ocupats considerats infrahabitatges, una quarantena, un dels quals era el de la plaça Tetuan on hi ha hagut l'incendi.

Aquest llistat es va fer després que fa gairebé un any hi hagués un altre incendi mortal a Badalona en una nau industrial on malvivien centenars de persones.

ARXIVAT A:
IncendisHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut