Una parella i els seus dos fills moren en l'incendi en un local ocupat a Barcelona

L'incendi, que s'ha originat en un matalàs, ha passat en una antiga oficina bancària a la plaça Tetuan que estava ocupada des de feia gairebé 2 anys

RedaccióActualitzat

Quatre persones han mort aquest dimarts en un incendi en un habitatge ocupat de la plaça Tetuan de Barcelona.

L'incendi ha passat cap a les 6 del matí en un local comercial a peu de carrer d'aquesta plaça on vivien les víctimes mortals, segons l'Ajuntament de Barcelona.

Dos dels morts eren criatures, una de menys d'1 any, i una altra de 3 anys, i els altres dos eren la parella formada pels pares, un home d'origen paquistanès i una dona d'origen romanès.

També hi ha 4 ferits per inhalació de fum que han portat dos a l'Hospital del Mar i dos a l'Hospital de Sant Pau.

La policia científica dels Mossos ha determinat que l'incendi ha començat en un matalàs, però encara no se sap què ha provocat el foc.

Celobert on s'han refugiat les 4 persones intoxicades pel fum, aquest dimarts a Barcelona

Fugint del fum, les 4 persones que han sobreviscut s'han refugiat en un celobert, que és d'on els han rescatat els bombers.

En aquest vídeo, gravat per Paula Abad Hernández, es pot veure com hi han entrat els bombers de matinada:


Local ocupat des de feia 2 anys

És un local on hi havia hagut una oficina del banc EVO i, segons alguns veïns, fa gairebé 2 anys, després del temporal Gloria, un grup de persones el va ocupar i s'hi va quedar a viure.

Àngel López, cap de la Divisió d'Operacions dels Bombers de Barcelona, ha explicat a TV3 que quan han arribat el foc ja estava molt avançat:

"Hi havia 4 persones en un pati de la planta subterrània demanant auxili, les hem rescatat i mentre fèiem les tasques d'extinció hem trobat 4 persones més a l'interior. Les hem rescatat també, el SEM ha estat treballant amb elles per fer-los maniobres de reanimació durant molta estona, però desgraciadament no han pogut fer res."


López ha dit que qui ha avisat els Bombers ha estat una persona que ha vist l'incendi quan passava pel carrer, que hi han anat 8 dotacions i que han pogut extingir el foc completament en relativament poca estona.


"Hi havia hagut contacte de Serveis Socials"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha confirmat in situ que era un local ocupat, que els veïns s'havien queixat dels ocupes i també que l'Ajuntament estava al corrent de la situació de les famílies que hi vivien:

"En aquest cas sí que hi havia hagut el contacte de Serveis Socials interessant-se sobretot per l'estat de les criatures, per ajudar que les criatures tinguessin tota la cobertura necessària d'escolarització, d'atenció mèdica i d'alimentació, que no els faltés res."

Colau ha afegit que no eren persones que busquessin l'ajuda de les administracions, sinó que ha estat Serveis Socials qui ha hagut d'aproximar-s'hi i anar-se guanyant la seva confiança.

D'aquest cas se n'ha ocupat el Servei d'Inserció, que atén famílies gitanes i estrangeres amb nens que viuen en assentaments o infrahabitatges a la ciutat.


Locals abandonats

L'alcaldessa també s'ha queixat dels locals com el de la plaça Tetuan han quedat abandonats pels propietaris, els quals, assegura, se'n desentenen:

"Aquest és un problema que en general s'hauria d'abordar des de totes les administracions. No pot ser que hi hagi oficines bancàries -ens ha passat en altres barris- que estiguin indefinidament buides i de les quals els propietaris es desentenguin completament."

Els ocupants disposaven d'aigua corrent i electricitat, i no s'hi han trobat indicis que haguessin punxat il·legalment l'electricitat. També hi ha constància que diverses famílies els havien ajudat.

L'octubre tècnics del districte van fer una inspecció del local i van concloure que no hi havia riscos imminents, i per això no es va demanar el desallotjament.

Segons han explicat fonts de l'Ajuntament, el propietari del local va arribar a iniciar el procediment per desallotjar els ocupants, però no el va continuar.
 


Els Mossos hi havien anat poca estona abans

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, també allà mateix, ha explicat que els Mossos han anat al local aquesta mateixa matinada de dimarts, entre les 2 i les 3, poques hores abans de l'incendi:

"Aquesta mateixa nit hi ha hagut algun incident de problemes de convivència, de disputes i de baralles, i han vingut els Mossos a mediar i a intentar resoldre la situació. Però insisteixo que no hi ha cap constància que una cosa tingui cap relació amb l'altra."

Segons ha informat el cos aquest dimarts al vespre, han estat activats per una forta discussió a l'espai. Els agents han mediat entre les dues parts i han identificat totes les persones fins que un dels grups ha abandonat el lloc. El cosí de l'home mort ha explicat a TV3 que un grup de persones que no vivien en aquest local hauria provocat el foc i va tancar la porta exterior. 

Els Mossos han obert una investigació sobre els fets, però mantenen que el foc es va originar de manera accidental en un matalàs.

Elena ha confirmat que els veïns s'havien queixat reiteradament de problemes de convivència amb les persones que vivien al local ocupat.

El conseller també ha admès que no sap si aquest local estava a la llista de locals ocupats que els Mossos havien de confeccionar després de l'incendi en una nau de Badalona fa gairebé un any en la que també van morir quatre persones. 

Quatre morts, entre ells dos menors, en un incendi a la plaça Tetuan de Barcelona
Façana de l'edifici on hi ha hagut un incendi, aquest dimarts a la plaça Tetuan de Barcelona (EFE)


5 incendis mortals en habitatges

El d'aquest dimarts és el cinquè incendi que passa en un habitatge i acaba amb víctimes mortals a Barcelona aquest any. 

L'últim va ser aquest setembre al barri de Sant Martí de Provençals, on va morir una dona de 87 anys.

Els anteriors s'havien declarat al barri de la Marina de Port, a Sants-Montjuïc, a la Dreta de l'Eixample i a la Trinitat Nova.

Quatre morts, entre ells dos menors, en un incendi a la plaça Tetuan de Barcelona
Façana de l'edifici on hi ha hagut un incendi aquest dimarts a la plaça Tetuan de Barcelona

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut