Nicola Sturgeon, Jeremy Corbyn, el primer ministre belga Charles Michel i Gerry Adams han piulat condemnant la violència policial a Catalunya
Nicola Sturgeon, Jeremy Corbyn, el primer ministre belga Charles Michel i Gerry Adams han piulat condemnant la violència policial a Catalunya

Líders polítics europeus condemnen les accions policials contra el referèndum

Els primers ministres belga i eslovè, la primera ministra escocesa i dirigents del Parlament Europeu reclamen que es deixi "la gent votar en pau", mentre el Sinn Féin demana "suport internacional".

RedaccióActualitzat

Primeres reaccions internacionals a les operacions policials de la jornada del referèndum d'autodeterminació d'aquest diumenge 1 d'octubre. Fins a les 3 de la tarda s'han pronunciat via Twitter dos primers ministres europeus, i també responsables de partits ja favorables a l'independentisme català, però també líders del Parlament Europeu i dirigents de partits francesos i britànics.

Tots s'han posicionat a favor del referèndum, cap a favor del govern espanyol. El primer líder europeu amb responsabilitats de govern estatal que ha reaccionat ha estat el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel. Michel ha dit que "la violència mai pot ser la resposta", i ha apel·lat al diàleg polític:

 

 

També el primer ministre eslovè

Miro Cerar, primer ministre d'Eslovènia, ha secundat Michel i s'ha mostrat preocupat per les informacions que li han arribat sobre el referèndum. Cerar també ha fet una crida pel "diàleg polític i les solucions pacífiques":

 


Schulz també reclama "buscar el diàleg"

Ja passades les quatre de la tarda ha estat l'expresident del Parlament Europeu i líder dels socialistes alemanys, Martin Schulz, el que ha fet pública la seva posició sobre la situació a Catalunya. Schulz ha dit que "l'escalada a Espanya és preocupant", i ha dit que "Madrid i Barcelona" han de rebaixar-la i "buscar el diàleg":

 

 

Corbyn, impactat

El líder del laborisme britànic, Jeremy Corbyn, s'ha mostrat "impactat" per la "violència policial contra ciutadans a Catalunya", i ha reclamat al govern espanyol que actuï perquè acabi:

 

 

A les sis de la tarda Corbyn ha tornat a piular, aquesta vegada per reclamar a la primera ministra britànica, Theresa May, que pressioni Mariano Rajoy per "acabar amb la violència policial a Catalunya i trobar una solució política a aquesta crisi constitucional":

 


 

Sturgeon: "Deixeu la gent votar en pau"

Una de les primeres veus a sentir-se a Twitter ha estat la de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que ha reclamat que "Espanya canviï de rumb abans que ningú quedi greument ferit". Sturgeon ha reclamat explícitament "que es deixi la gent votar en pau". Abans ja s'havia fet ressò d'algunes de les càrregues policials:

 

 

 

El predecessor de Sturgeon com a líder de l'SNP, el partit nacionalista escocès, Alex Salmond, també s'ha referit a l'actuació policial a Catalunya. Salmond ho ha fet en un enigmàtic tuit que diu literalment: "- Escenes sagnants a Barcelona: És hora de deixar que Catalunya marxi? - Theresa May: És hora de marxar? - Brexit: Val la pena?":

 

 

Líders del Parlament Europeu també ho condemnen

Per la seva banda, l'europarlamentària dels Verds alemanys i candidata a la presidència del Parlament Europeu, Ska Keller, ha assegurat que "la intervenció policial massiva" contra la gent és "un enorme error" de Rajoy. Ho ha argumentat dient que només empitjorarà el problema polític:

 

També una de les líders del grup socialista al Parlament Europeu, l'eslovena Tanja Fajon, ha defensat que "el dret d'autodeterminació no es pot negar amb repressió i l'ús de la força i les armes". Fajon acaba el seu tuit amb un eloqüent "vergonya per Europa".

 

 

A França, força ressò

El líder del partit socialista de França, Benoît Hamon, ha criticat "les imatges de violència per impedir la gent votar", que ha dit que "són plenes de significats i amenaces":

 

El també socialista francès i eurodiputat Eric Andrieu, ha dit que "la política de la porra de Mariano Rajoy ens porta 40 anys enrere". Segons Andrieu, la violència policial és "inacceptable":

 

Per la seva banda l'exsocialista i actual líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha acusat l'estat espanyol d'haver perdut la "sang freda", i ha assegurat que "la nació no pot ser una camisa de força":

 

 

També el vicepresident del Front Nacional i diputat dels Pirineus Orientals, Louis Aliot, ha assegurat que "Madrid perd la credibilitat per la seva intransigència". Aliot s'ha volgut mostrar equidistant, afegint que "Barcelona ha perdut la legitimitat per la violació de la Constitució":

 

 

El Sinn Féin reclama suport internacional per Catalunya

Gerry Adams, líder del Sinn Féin irlandès, ha anat més enllà i ha reclamat "suport internacional a la democràcia a Catalunya". Adams ha insistit que és la Unió Europea qui ho ha de fer de manera més destacada:

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut