Un feix de bitllets (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'un feix de bitllets d'euro (Foto: Reuters)
Luxemburg

L'Eurogrup vol que les mesures per reduir el dèficit vagin més enllà del 2011

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro han demanat al govern espanyol que estengui més enllà del 2011 les mesures per reduir el dèficit públic i que impulsi una reforma laboral i de les pensions. En la reunió d'aquest dilluns a Luxemburg, l'Eurogrup ha destacat la valentia de les retallades anunciades, però ha advertit que han d'anar més enllà, tant en el cas d'Espanya com en el de Portugal.

Actualitzat
"Les mesures anunciades són significatives i valentes. Contribuiran sense cap mena de dubte a estabilitzar els nivells de deute", ha afirmat el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker. "Però també està clar que caldrà una major consolidació a partir del 2011, juntament amb l'aprofundiment de les reformes estructurals", ha afegit, i ha citat explícitament la reforma laboral i la del sistema de pensions.

Els socis de l'eurozona han exigit a Espanya que rebaixi el dèficit públic fins al 6% del PIB el 2011, com a condició per aprovar els fons permanent de rescat de 750.000 milions d'euros que es destinarà als països europeus amb problemes de finançament.

A l'arribada a la reunió, la ministra d'Economia, Elena Salgado, s'havia mostrat convençuda que la UE consideraria suficients els ajustaments que ha aprovat el govern espanyol, entre els quals hi ha la retallada del sou dels funcionaris, la congelació de les pensions i la reducció de la inversió en obra pública. La vicepresidenta econòmica ha admès que els socis europeus demanaven a Espanya "més flexibilitat" al mercat laboral i ha afegit que, juntament amb les retallades, la reestructuració del sector bancari i la reforma laboral, que confien tancar els pròxims dies, faran que "estiguem bé".

Precisament, dimecres es farà l'última reunió entre els agents socials per mirar d'arribar a un acord, abans el govern espanyol no aprovi una reforma a través d'un decret llei, com va anunciar José Luis Rodríguez Zapatero, que va assegurar que si el 16 de juny no hi ha acord, l'executiu aprovarà una reforma laboral que ja té perfilada. El PP va tornar a culpar l'executiu de la situació econòmica actual i el PSOE li va fer una crida a la responsabilitat.
Anar al contingut