Madrid

El govern espanyol aprova rebaixar fins a un 7% el sou dels funcionaris i congelar les pensions

El Consell de Ministres ha aprovat el pla d'austeritat que inclou la retallada del sou dels funcionaris, la congelació de les pensions i la desaparició del "xec nadó", entre altres mesures. El salari dels treballadors públics baixarà fins a un 7%. La tisorada ha rebut el vistiplau dels ministres en una reunió extraordinària. La retallada, que segons l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero permetrà reduir el dèficit públic uns 5,2 punts els pròxims dos anys, ha estat una "decisió d'interès nacional", segons ha explicat la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega. La tisorada ha obligat l'executiu a rebaixar fins a l'1,3% la previsió de creixement pel 2011.

Actualitzat
El pla d'austeritat pretén rebaixar el dèficit públic espanyol, que el 2009 es va situar en l'11,2%, mitjançant una reducció de la despesa en àmbits molt diversos, entre els quals destaquen el sou dels funcionaris, les pensions, les ajudes per tenir fills, la dependència i la despesa farmacèutica.

El creixement, a la baixa

Aquest replantejament ha obligat l'executiu espanyol a revisar a la baixa la previsió de creixement econòmic pel 2011, que ara se situa a l'1,3%, cinc dècimes menys del que s'havia pronosticat. Per aquest 2010, la previsió és d'una caiguda del 0,3%. 

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha afirmat que "davant el binomi una mica més de creixement, una mica més de dèficit públic" el govern opta per "menys dèficit públic". 

Rebaixa de sou dels funcionaris

En el cas dels funcionaris de l'Estat, s'ha aprovat una rebaixa mitjana del 5% del salari a partir del juny, que els sindicats ja han anunciat que denunciaran, i la congelació dels sous pel 2011. La paga extra del mes de juny en quedarà al marge, però ja es notarà la retallada en el sou base i en l'antiguitat. La retallada oscil·larà entre el 0,56% i el 7%, en funció de quin sigui el nivell salarial de la persona.

Concretament, baixarà un 0,56% per als del grup E, un 2,75% per als del C2, un 4,5% per al C1, un 5,75% per a l'A2 i un 7% per a l'A1. L'única excepció serà els qui cobrin menys de 950 euros, a qui no es tocarà el salari.

També veurà reduït el salari el personal laboral de les administracions públiques. En aquest cas, encara s'ha negociar amb quins percentatges. En cas que no hi hagi acord, la retallada serà del 5%, de manera general. 
 
Un altre àmbit en què baixaran el sous són els organismes dependents de les comunitats autònomes -en el cas de Catalunya, la Generalitat encara ha de concretar amb quins percentatges- i els dels governs locals. En el cas dels ajuntaments, la davallada serà del 2% pel que fa al salari base i del 3% en els complements.

La rebaixa del sou també arriba a les altes esferes. Serà del 15% en el cas dels membres del govern, i d'entre el 8% i el 10% pel que fa al sou dels alts càrrecs (8% per a directors generals, 9% per a subsecretaris i 10% per a secretaris d'Estat). 

Pensions congelades

Els pensionistes també es veuen afectats pel pla d'austeritat, perquè l'any que ve se'ls congelaran les pensions (no s'actualitzaran com fins ara).

Desapareix el "xec nadó"

A més, a partir de l'1 de gener de l'any que ve se suprimirà el "xec nadó", nom amb el qual es va batejar l'ajuda de 2.500 euros pel naixement d'un fill. 

Dependència sense retroactivitat

També estan incloses al pla la desaparició de la retroactivitat en les ajudes per a les persones amb dependència. La vicepresidenta De la Vega ha afirmat que amb aquesta decisió "serem més eficaços i eficients, perquè les ajudes es concediran abans". 

Igualment, s'ha tirat endavant la reducció del preu dels medicaments no genèrics exclosos del sistema de preus de referència i la retallada de 600 milions d'euros dels diners destinats a l'ajuda al desenvolupament

Retard en les obres públiques

En el marc de la contenció de la despesa també es va anunciar dimecres una reducció de 6.400 milions d'euros en les inversions destinades a obres públiques del Ministeri de Foment per aquest any i el que ve.

Estalvi de més de 15.000 milions

Amb aquesta mesura s'estalviaran, segons el govern espanyol, 535 milions d'euros el 2010 i 1.035 el 2011. L'executiu calcula que la congelació de les pensions portarà un estalvi de 1.500 milions i, amb tot el paquet de mesures, 15.250 milions.

No s'ha parlat de l'impost dels rics

Preguntada pel nou impost sobre les rendes superiors al milió d'euros, la ministra d'Economia, Elena Salgado, s'ha limitat a dir que hi haurà una pujada fiscal "temporal" i que no serà imminent, i s'ha remès a les paraules de José Luis Rodríguez Zapatero, en el sentit que els que més tenen han de contribuir més a reduir el dèficit. 

Primeres mobilitzacions

L'aprovació del pla d'austeritat del govern espanyol ha coincidit amb les primeres mobilitzacions dels sindicats contra la tisorada. 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut