En l'estudi hi han participat vora mil parelles gais masculines

L'estudi que pot combatre l'estigma de la sida: amb tractament no hi ha contagi

Els investigadors són concloents: si el virus és indetectable gràcies a la teràpia antiretroviral, el risc de transmissió és zero

RedaccióActualitzat

L'estudi sobre la sida publicat aquest divendres a "The Lancet" i que s'havia fet públic fa uns mesos proporciona la confirmació definitiva: el virus de la sida no es transmet si la persona infectada fa correctament el tractament antiretroviral i el VIH es manté a nivells indetectables. Així ho afirma un dels autors de l'estudi Partner 2, Pep Coll, metge investigador de Lluita contra la Sida i CheckPoint Barcelona:

"És que ja no necessitem més evidència, ja la tenim tota, ja podem ser absolutament clars i taxatius, a l'hora de transmetre aquesta informació. Tu estàs indetectable, tu tens el VIH indetectable perquè fas el tractament correctament, tu no transmetràs el virus a les teves parelles sexuals."

L'avenç no és només mèdic, sinó també social. Ha d'ajudar a superar l'estigma que envolta encara aquesta malaltia. Encara no se'n pot parlar obertament per por del rebuig, com comenta Félix Pérez, un dels participants en l'estudi:

"Tant de bo que això sigui una cosa que es pugui parlar amb total normalitat. De moment penso que estem molt lluny encara, però que els resultats de l'estudi contribueixen a aquesta normalització."

Als professionals que treballen amb el VIH encara avui els costa transmetre la idea que les persones infectades no representen cap risc per a ningú si estan fent bé el tractament. Amb les dades d'aquest estudi a la mà, queda clar que no ho són ni tan sols per a les seves parelles sexuals. I això ha de tenir repercussions positives en les seves relacions, com afirma Félix Pérez:

"És tenir una relació completament normal, una parella que tindrà de tot, però en qualsevol cas el virus no determinarà cap problema de parella."

L'estudi es va fer amb 972 parelles gais masculines serodiferents, és a dir, en què un dels dos era seropositiu i l'altre no. Segons els investigadors, la teràpia antiretroviral ha permès evitar unes 472 transmissions del virus durant els vuit anys de l'estudi. I tot gràcies a la medicació, ja que les parelles no utilitzaven preservatiu per evitar la infecció.

Entre les limitacions, els investigadors assenyalen que la majoria de persones no seropositives eren blanques i amb una mitjana d'edat de 38 anys. La majoria de transmissions del virus es produeix en persones de 25 anys o menys. Com que els participants havien pres la medicació durant uns quants anys, els autors tampoc no tenen prou dades sobre la possibilitat de transmissió durant els primers mesos de tractament.

Tot i això, Alison Rodger, del University College de Londres i codirectora de l'estudi, és contundent:

"Els nostres resultats proporcionen proves concloents que per als homes gais el risc de transmissió del VIH amb la teràpia antiretroviral és zero."

I afegeix que això també dona suport a la campanya I=I (Indetectable igual a Intransmissible o, en anglès U=U). Quan el virus es troba en nivells que no es poden detectar, la possibilitat que la persona el transmeti és nul·la. I això, diu, ha de permetre "abordar l'estigma i la discriminació a què molta gent amb el VIH s'enfronta".

ARXIVAT A:
SalutSida
Anar al contingut