L'escalfament global provocarà una capacitat de raonament més lenta i menys eficient
La calor afecta els resulats en tests i exàmens (ACN/Elisenda Rosanas)

L'escalfament global provocarà una capacitat de raonament més lenta i menys eficient

La concentració de diòxid de carboni influeix en la velocitat de resposta i en els resultats dels tests cognitius

Xavier DuranActualitzat

L'augment de la concentració de diòxid de carboni no només canviarà radicalment el clima, sinó que també ens farà més lents a l'hora de raonar. Així ho afirma un article publicat a la revista "GeoHealth".

Estudis anteriors han demostrat que els nivells de CO2 en l'aire que respirem fan disminuir la capacitat cognitiva humana. En aquest estudi, Kristopher Karnauskas i Shelley Miller, de la Universitat de Colorado, i Anna Schapiro, de la Universitat de Pennsilvània, han analitzat quin augment de CO2 es pot produir a l'interior dels edificis segons el que pugin els nivells a l'atmosfera. I quin impacte pot tenir en la capacitat cognitiva.

Així, van prendre tres possibles concentracions interiors: 550, 945 i 1.400 ppm (parts per milió). La primera és un 34% superior a la mitjana global del 2019. Les 945 ppm es troben dintre de les recomanacions de la Societat Americana d'Enginyers de Calefacció, Refrigeració i Aire Condicionat.

I 1.400 ppm sembla una concentració molt alta, però és la mitjana que es va trobar als anys 90 en edificis públics i comercials als Estats Units. I és més baixa que l'existent a moltes escoles amb mala ventilació.

Examen en un institut de Berlín (Reuters/Axel Schmidt)

I també serà la concentració habitual en molts edificis, a finals de segle, si la concentració de CO2 a l'atmosfera segueix creixent al ritme actual.

Extrapolant les conclusions d'altres estudis, els autors dedueixen que els resultats en tests de presa de decisions bàsiques disminuirien un 25% respecte als actuals. I en tests sobre estratègies més complexes la disminució seria del 50%.

A més, ventilar millor no seria, en aquest cas, una alternativa, perquè la concentració del diòxid de carboni a l'exterior seria també molt elevada.

Per això, conclouen que reduir les emissions és l'única solució per impedir que el raonament humà s'alenteixi i es torni molt menys eficient.

 

Les onades de calor també afecten el raonament

Un estudi publicat el 2018 ja demostrava els efectes de la calor en la resposta a tests cognitius. Dirigit per José Guillermo Cedeño-Laurent, de la l'Escola Chan de Salut Pública de Harvard, i publicat a "PLOS Medicine", demostrava que durant una onada de calor els estudiants que dormen en habitacions sense aire condicionat tenien pitjors resultats en les proves cognitives.

L'estudi es va fer amb 44 estudiants de Boston, 24 dels quals vivien en edificis construïts a mitjans dels 90 i amb aire condicionat. Els altres 20 vivien en edificis construïts entre 1930 i 1950 i no tenien aquesta instal·lació.

Aquests segons tenien un temps de reacció un 13,4% més llarg i una puntuació un 13,3% més baixa que els primers.

L'escalfament global farà que les onades de calor siguin més freqüents, intenses i duradores. Per això, tots dos estudis conclouen que per impedir el deteriorament en la velocitat i capacitat de raonament dels humans cal actuar sobre les emissions de diòxid de carboni.

I encara que les previsions del primer estudi es refereixen a l'any 2100, caldria afanyar-se a prendre decisions, abans no tinguem una capacitat de raonament més lenta a causa de la crisi climàtica.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaRecerca científicaMedi ambientContaminació
Anar al contingut