Dues infermeres a la unitat de crítics de l'Hospital Clínic (ACN/Laura Fíguls)

Les infermeres plantegen no fer hores extres ni doblar torns com a mesura de pressió

El sindicat d'infermeres SATSE a Catalunya demana millorar les condicions econòmiques i laborals per poder atraure part de les 20.000 professionals que han marxat a l'estranger

Sílvia MateuActualitzat

Els professionals d'infermeria denuncien la pressió que han de suportar a la feina, portant més pacients del que seria raonable i doblant torns per substituir les baixes que hi ha per covid i per estres i malalties mentals derivades de la falta de personal.

"Cobrir les deficiències del sistema passa factura", ha dit Rosa Maria Famadas, portaveu del sindicat d'infermeres SATSE a Catalunya, en una entrevista al canal 324.

Aquesta setmana, hi ha hagut mobilitzacions contra la sobrecàrrega de treball, amb contractes precaris, i volen continuar amb les protestes.

"Les vagues en Sanitat són impopulars i complicades", admet Rosa Maria Famadas, portaveu del sindicat SATSE, el majoritari entre el personal d'infermeria, perquè només es poden aturar determinats serveis i a més els serveis mínims que es dicten són amplis, fins el punt que "moltes vegades són superiors al personal que treballa en un cap de setmana en un centre, per exemple".

Concentració del sindicat SATSE davant del departament de Salut a Barcelona, aquest gener (ACN/Laura Fíguls)

Més protestes

Davant d'això, plantegen deixar de fer hores extres i de doblar torns. Famadas creu que "l'única manera de fer força és aquesta" i per això proposen al personal d'infermeria "que es neguin a treballar més del que estrictament els toca".

"S'ha anant fent una pilota impressionant i els professionals han dit prou, ja no podem més", diu la portaveu del sindicat d'infermeres SATSE a Catalunya.

Tot i això, Rosa Maria Famadas reconeix que tirar endavant aquesta protesta "costa perquè és una professió molt vocacional i s'acaba anant a treballar quan un comandament diu que queda un servei descobert".

Recuperar les que han marxat

Segons ha dit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista, s'ha de mantenir el reforç de personal i d'infraestructures que s'ha fet per la covid.

Des del sindicat d'infermeres ho veuen insuficient. Creuen que ara ja falta personal i per això cal anar-ne a buscar més a l'estranger. "Hi ha 20.000 professionals d'infermeria que s'han format a Catalunya i han marxat a treballar fora i cal aconseguir que part d'aquestes infermeres tornin", ha dit Famadas.

Per això, creu que cal millorar les condicions econòmiques i laborals que s'ofereixen aquí, on "no es pot conciliar la vida familiar".

Una infermera atén un pacient a un CAP de Sant Boi de Llobregat (ACN/Laura Fíguls)

Negociar convenis

A la Sanitat concertada fa més d'un any que es negocia el conveni dels professionals del sector i no s'avança: "hi ha una sensació més que clara que cada mesa negociadora és una pèrdua de temps", segons Famadas

El sindicat denuncia que s'al·legui que falta pressupost quan "la majoria de centres concertats han tancat l'exercici amb superàvit".

Per això, creuen que caldria "negociar amb el CatSalut, amb les persones que posen els diners, i saltar-nos les patronals sanitàries que fan d'intermediàries".

També ara es començaran a negociar les condicions laborals del personal de l'ICS i SATSE reclama que se'ls escolti.

Des del Departament de Salut, admeten que en aquesta legislatura cal millorar els convenis laborals per augmentar sous i millorar les condicions laborals, però diuen que ja no hi ha infermeres que marxin.

De fet, segons la conselleria, han arribat professionals des d'altres comunitats autònomes i que en els últims tres anys la ràtio d'infermeres per cada miler d'habitants ha passat de 6,2 a 6,7, tot i reconèixer que estem encara lluny de la mitjana europea, que és de 8.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut