L'autòpsia va determinar que l'animal va morir enverinat
L'autòpsia va determinar que l'animal va morir enverinat

Les imatges de la investigació per la mort de l'os Cachou, enverinat amb anticongelant

Hi ha un funcionari del cos d'Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran detingut per la mort de l'os, enverinat amb una substància present als anticongelants

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han fet públiques les imatges de l'operació conjunta amb els Agent Rurals per resoldre la mort de l'os Cachou, que va aparèxier mort el 9 d'abril a la zona de Sobrepera, a Les. Segons el sumari del cas, l'os va ser enverinat amb un líquid anticongelant i, de moment, hi ha cinc investigats.

L'animal, nascut l'any 2015 i equipat des de l'any 2019 amb un collar transmissor de posició GPS, no es movia des del dia 31 de març. Diverses patrulles dels dos cossos es van traslladar fins al lloc on va morir l'animal, en un bosc de Les, amb l'objectiu de trobar pistes. Així, es pot veure els agents fent fotografies i recollint proves.

 

El cos de l'animal havia quedat en una zona amb molt pendent. Sembla que l'os havia caigut d'un desnivell i havia quedat en una posició no natural. Això ja va fer sospitar als investigadors. A més, el cos estava "totalment rígid però no estava inflat ni feia olor", segons els Mossos.

Des d'aquell moment es va iniciar una investigació per tal de poder aclarir les causes de la mort. Es van recollir diferents mostres de femtes, es va estudiar l'estat del cos i es van analitzar possibles indicis relacionats amb el cas situats a la zona on es va descobrir el cadàver.

Mossos i Agents Rurals recullen mostres a la zona on es va localitzar el cos de l'os
Mossos i Agents Rurals van recollir mostres a la zona on es va localitzar el cos de l'os


La necròpsia aclareix les causes de la mort

Un cop preses les primeres mostres es va retirar el cadàver amb helicòpter i es va portar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on el Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFAS) li va fer la necròpsia preliminar el dia 10 d'abril.

Els investigadors no van trobar cap indici a l'exterior del cos de l'animal que pogués haver causat la mort. Tenia unes ferides a la cara, que li podria haver fer un altre os, però eren de caràcter lleu.

De l'interior del cos en van extreure mostres biològiques que, un cop analitzades, van determinar la presència d'etilenglicol, un producte químic present en elevades concentracions (90-95%) en els anticongelants dels vehicles.

Amb totes les dades, es va poder determinar que l'animal havia estat enverinat entre els dies 26 i 27 del mes de març. Havia mort dues setmanes després, entre el dia 8 i 9 d'abril.


Un detingut, cinc investigats

Amb tots les indicis es van obrir diligències penals al jutjat de Vielha. El cas va quedar sota secret de sumari el 9 de maig. En aquest moment es va iniciar una investigació conjunta entre el Cos d'Agents Rurals i el Cos de Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració del Conselh Generau d'Aran, per poder identificar i localitzar els autors de la mort.

Els investigadors van poder determinar que hi havia cinc persones que podrien estar implicades en la mort de l'animal. Les cinc havien pogut ser a la zona durant el confinament per la Covid-19.

Els agents van constatar que una d'aquestes persones estaria facilitant, de manera no autoritzada, informació sobre els moviments dels ossos per la zona, informació que només podia ser aconseguida per personal que controlés els moviments dels animals pel seu posicionament GPS.

Una altra d'aquestes persones estava clarament vinculada amb moviments contra l'alliberament dels ossos al Pirineu, i que fins i tot en diverses ocasions i de manera pública havia manifestat que es podia matar un os fent ús d'anticongelants. L'os Cachou va estar en el punt de mira pels atacs a bestiar de la zona per poder menjar.

Davant aquests fets, el 19 de novembre es va establir un operatiu policial que va permetre detenir un home per la seva presumpta implicació en l'enverinament, i citar com a investigat un altre pels mateixos fets. La investigació, que continua oberta, també ha permès investigar tres persones més.

El detingut és el funcionari del cos d'Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran, que va quedar en llibertat amb càrrecs.

A més, en el cas han declarat fins a quinze testimonis. El procediment obert és per un delicte contra la fauna.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut