Les hamburgueses veganes es podran dir "hamburgueses" a la Unió Europea
Una hamburguesa vegetariana (Reuters)

Les hamburgueses veganes es podran dir "hamburgueses" a la Unió Europea

Una esmena a la PAC reclamava prohibir-ho, però es manté el veto a anomenar "llet" o "formatge" les alternatives vegetals

RedaccióActualitzat

Les hamburgueses i salsitxes vegetarianes o veganes podran continuar anomenant-se "hamburgueses" i "salsitxes" malgrat no continguin carn.

Era l'esmena 165 presentada a la reforma de la Política Agrària Comuna de la UE, coneguda com a PAC, i que s'ha votat aquest divendres al Parlament Europeu.

L'esmena la va presentar la federació de sindicats agraris europeus, Copa-Cogeca, perquè considerava que aquestes denominacions confonen els ciutadans.

Però els europarlamentaris han votat majoritàriament a favor, de manera que no hi haurà obstacles per continuar venent filets, escalopes i hamburgueses vegetals.

Guia ràpida de begudes vegetals: bones alternatives a la llet de vaca
Llet de soja

No a la llet de soja

En canvi, els europarlamentaris sí que han aprovat una altra esmena que manté la prohibició de comercialitzar productes no làctics amb denominacions com "llet" o "formatge", com per exemple la llet de soja.

De fet, aquesta esmena amplia la prohibició decretada fa anys pel Tribunal de Justícia de la UE de vendre'ls amb aquests noms i també "iogurt", "nata" o "mantega".

Ara hi i hi inclou expressions com "tipus", "estil" o "alternativa" als làctics per aquests productes vegetals.

Es mantenen les excepcions en els casos en què la denominació té una història llarga al darrere, com és el cas de la llet d'ametlles o la mantega de cacao.


Intens debat

Aquestes esmenes havien despertat un debat considerable entre entitats ambientalistes i empreses de productes vegans i vegetarians amb els lobbies del sector de la carn i els làctics.

Els primers argumentaven que una prohibició com aquesta dificultaria que més gent fes el pas a aliments amb proteïnes vegetals, necessari per reduir la petjada ecològica i combatre la crisi climàtica.

També han celebrat la decisió les associacions de consumidors europees: la seva representant,Camille Perrin, ha dit que les actuals denominacions funcionen bé:

"És una molt bona notícia que els eurodiputats hagin mostrat sentit comú en l'assumpte de les "hamburgueses veganes", als consumidors no se'ls enganya de cap manera si la seva naturalesa vegetariana està clarament indicada."

Hamburguesa de bolets
Hamburguesa de bolets
ARXIVAT A:
Unió EuropeaAlimentació
Anar al contingut