Les escoles en altres països: de mantenir-les obertes a donar el curs per acabat

Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, els Estats Units i l'Argentina apliquen receptes diferents contra el coronavirus

RedaccióActualitzat

A l'estat espanyol, les escoles i les universitats es mantenen tancades per la crisi del coronavirus. De moment, a Catalunya, el curs es fa a distància, tot i que el conseller Bargalló té l'esperança de poder reobrir les aules abans de Sant Joan.

I en altres països, què s'està fent? La veritat és que n'hi ha per a tots els gustos. Des de qui l'ha donat per acabat fins a qui manté les escoles obertes per acollir els fills de treballadors essencials que no tenen amb qui deixar-los.


Alemanya vol obrir els centres el 20 d'abril

Ens quedem a Europa per saber què fa Alemanya, que, fins aquest dilluns, és el cinquè país del món en contagis, amb gairebé 130.000 casos, i novè en morts, superant els 3.000. En principi, l'activitat escolar està previst que es reprengui d'aquí una setmana, el 20 d'abril.

El primer estat federat alemany que va decidir tancar els col·legis arran de la crisi del coronavirus va ser Baviera. La resta de lands no van trigar a fer el mateix. La norma també val per a jardins d'infància i per a qualsevol mena de centre educatiu.

Les escoles en altres països: Des de mantenir-les obertes a donar el curs per acabat
A Alemanya podrien obrir les escoles d'aquí una setmana (Reuters/Fabrizio Bensch)


No està gens clar quan es tornaran a veure aules plenes a Alemanya. Els tutors han rebut instruccions de coordinar les seves classes de la manera que ho considerin oportuna des de la distància. Un procediment habitual és enviar deures i tasques a través del correu electrònic o del WhatsApp perquè els nens i nenes no perdin el fil d'assignatures com la llengua alemanya o les matemàtiques, principalment.

Algun estat federat, com és el cas de Schleswig-Holstein, s'havia plantejat cancel·lar la selectivitat, però finament s'ha optat per endarrerir-la a gran part d'Alemanya. Universitats com la mateixa Humboldt de Berlín preveuen acabar el curs telemàticament. Classes i exàmens es faran a través d'internet.


Regne Unit, un cas singular

Les escoles en altres països: Des de mantenir-les obertes a donar el curs per acabat
Un centre escolar buit a Londres (Reuters/Paul Childs)


El Regne Unit va trigar una mica més que altres països a decidir el tancament d'escoles, però finalment els centres van tancar portes el dia 20 de març. Ho han fet per a la majoria d'alumnes, però no per a tots.

Els fills dels treballadors considerats essencials, com personal sanitari, policia o empleats de supermercats poden continuar assistint als centres, en un intent de no complicar la vida diària als seus pares. Els exàmens van ser cancel·lats, incloent-hi la selectivitat, i els professors posaran una nota predictiva als seu alumnes basant-se en la seva trajectòria i en proves anteriors.

El Regne Unit és el cinquè país amb més morts per la covid-19, 10.600, i el sisè en infectats, amb més de 84.000 fins aquest dilluns.

 

A Bèlgica, entre tornar les classes o donar-les per acabades

A Bèlgica, el curs està totalment parat des del 16 de març, però les escoles i les guarderies encara obren per a aquells casos en què els pares siguin treballadors essencials i no tinguin amb qui deixar els fills o no vulguin posar en risc la gent gran. En aquests casos poden portar els petits a l'escola.

Les escoles en altres països: Des de mantenir-les obertes a donar el curs per acabat
El pare supervisa els deures dels seus fills a casa seva, a Brussel·les (Reuters/François Lenoir)


De moment no s'ha decidit com s'acabarà el curs. Aquí, les vacances escolars de Setmana Santa duren 15 dies i s'acabaran justament el dia que està marcat que acabi l'estat d'alarma, diumenge que ve, 19 d'abril. Llavors es decidirà si s'acaba el confinament o si s'allarga i, per tant, també serà en funció d'això que es decidirà què passa amb les escoles.

El Ministeri d'Educació no descarta cap opció, des de tornar a classe els últims mesos del curs o donar-lo per acabat sense ni tan sols fer exàmens. Segons les últimes dades, Bèlgica frega els 30.000 contagis, i ocupa el desè lloc. I és el sisè en víctimes mortals, 3.600.


Les desigualtats compliquen la situació als Estats Units

Les escoles en altres països: Des de mantenir-les obertes a donar el curs per acabat
Als Estats Units es fan les classes online (Reuters/Caitlin Ochs)


A la majora d'escoles dels Estats Units els va costar només una setmana passar de les classes presencials a les online. Abans de la crisi ja tenien molts continguts digitals i també s'han repartit tauletes i ordinadors entre els alumnes que no en tenien.

No tots els estudiants, però, poden seguir en peu d'igualtat les classes. A les escoles de barris benestant, el seguiment és més gran, mentre que en els humils hi ha més problemes, ja sigui per falta de connexió a internet o perquè els pares no s'hi poden dedicar tant.

En part per això, almenys en la primària i secundària, no s'avaluaran aquests mesos d'escola a casa, que probablement s'allargaran fins a l'estiu. D'aquí que el debat, encara no resolt, sigui si s'ha de fer un aprovat general o obligar tothom a repetir curs l'any que ve.

Els Estats Units encapçala la llista tant de contagiats com de morts al món per coronavirus: més de mig milió d'infectats i 22.000 morts.


A l'Argentina tot apunta que no hi haurà escoles fins passat l'agost

Les escoles estan tancades des del 13 de març a l'Argentina, on, fins aquest dilluns, hi ha hagut més de 2.000 contagiats i 95 morts per la covid-19.

Les escoles en altres països: Des de mantenir-les obertes a donar el curs per acabat
El "queda't a casa" també s'ha fet famós a l'Argentina (Reuters/Agustín Marcarian)


Els estudiants són tots a casa amb el país mirant de fer arribar els continguts docents a través d'internet. Encara no hi ha dates confirmades de retorn o de durada del tancament, però agafa cos la idea que no hi haurà tornada a l'escola fins passat el mes d'agost, quan s'hauran acabat les vacances d'hivern al país austral.

El problema educatiu que afronta l'Argentina és intentar cobrir les necessitats de bona part dels infants i joves. En un país amb un 40% de pobres, el problema de les escoles tancades és gran, perquè hi ha moltes llars sense ordinador ni connexió a internet i això fa impossible mantenir l'escolarització.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut