Dues dones passejant per un parc
L'estudi demostra, una vegada més, els beneficis dels espais verds (Don DeBold/Flickr)

Les dones que viuen prop d'espais verds tindrien menys símptomes premenstruals

Un estudi fet a ciutats noruegues i sueques, amb participació de l'ISGlobal, demostra que viure prop d'aquestes zones redueix el risc de tenir aquests símptomes, sobretot els psicològics

Les dones que viuen en barris amb més espais verds presenten menys símptomes de la síndrome premenstrual. Així ho conclou el primer estudi que analitza aquesta possible relació. L'han fet investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i de la Universitat de Bergen, a Noruega. S'ha publicat a la revista Environment International.

La síndrome premenstrual (SPM) causa símptomes psicològics i físics clínicament rellevants en fins al 20% de les dones en edat reproductiva. Els vuit símptomes comuns són: irritabilitat, ansietat, plor o més sensibilitat, depressió, dificultat per dormir, dolor abdominal, sensibilitat en els pits o distensió abdominal, i mal de cap.

Si bé cada vegada hi ha més estudis que demostren la relació entre els espais verds i una bona salut, no se n'havia fet cap referent a la síndrome premenstrual.

Aquest treball es va fer amb dades de més de 1.000 dones d'entre 18 i 49 anys de les ciutats de Bergen, a Noruega, i Göteborg, Umeå i Uppsala, a Suècia.

Les dones van respondre a un qüestionari sobre el seu estil de vida, activitat física i salut reproductiva, i van indicar si tenien algun o alguns dels vuit símptomes de la síndrome.


Entorns naturals, essencials per a la salut

Els resultats van mostrar que les dones que vivien en barris amb més espais verds presentaven menys símptomes de la síndrome premenstrual. I concretament, tenien menys risc de tenir quatre dels vuit símptomes estudiats: ansietat, depressió, dificultat per dormir i sensibilitat als pits o inflor abdominal.

Tres d'aquests quatre símptomes són psicològics i això confirma que el contacte amb la natura redueix l'estrès i millora la salut mental, com explica Kai Triebner, investigador de la Universitat de Bergen i primer autor de l'estudi:

"L'estrès pot empitjorar els símptomes de la síndrome premenstrual a l'augmentar els nivells de l'hormona cortisol, que, alhora, podria estar associat amb un alliberament més gran de progesterona, que s'ha relacionat amb l'aparició de símptomes de la síndrome premenstrual."

També s'ha observat que els efectes positius es veuen a llarg termini, com destaca Payam Dadvand, investigador d'ISGlobal i un dels coordinadors de l'estudi:

"En analitzar-se l'exposició als espais verds en un moment concret en el temps, l'anàlisi no va donar cap resultat significatiu, per la qual cosa el nostre estudi apunta a la importància de l'exposició als espais verds a llarg termini, on sí vam trobar els beneficis per reduir els símptomes de la síndrome premenstrual".

Els resultats, segons els investigadors, eren independents de l'índex de massa corporal, l'activitat física o els nivells de contaminació.

Dadvand afegeix que cada vegada hi ha més estudis científics que demostren els beneficis dels espais verds per a la salut:

"Però en moltes ciutats no n'hi ha suficients o no són a prop de la població, per la qual cosa les i els responsables polítics urbans haurien de prioritzar els entorns naturals com un aspecte essencial per a la nostra salut."

Els autors conclouen l'estudi dient que calen més investigacions per confirmar aquestes troballes i intentar esbrinar quins són els mecanismes biològics que hi ha darrere d'aquest efecte dels espais verds en la síndrome premenstrual.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaUrbanisme
Anar al contingut