Tarragona

Les dones podran baixar entre parades al bus nocturn de Tarragona per seguretat

Terrassa també ho ha aprovat i ara estudia com s'aplicarà la mesura

RedaccióActualitzat

A partir de divendres, les dones podran triar a Tarragona on para el bus nocturn. Una iniciativa contra l'assetjament masclista, que es va obrint camí en diverses ciutats. Algunes, com Terrassa, també ho han aprovat i ja estudien com aplicar-ho. Fora de Catalunya, ja funciona a Vigo, està implantant-se a Bilbao i s'estudia en d'altres ciutats basques.

Els divendres, dissabtes, festius assenyalats i a l'estiu, també els dijous, les dones podran demanar als conductors de les tres línies del TGNIT que s'aturin en qualsevol punt de la ruta establerta entre dues parades. Poder baixar més a prop del seu destí donarà, segons Begoña Floria, de l'Empresa Municipal de Transports "més seguretat" a les dones que viatgen de nit.

 

A Terrassa Gràcia Garcia, regidora de Polítiques de Gènere a l'ajuntament, justifica que la decisió no es pren per un augment de denúncies d'agressions masclistes al carrer, sinó per "donar la possibilitat a les dones de deixar d'estigmatitzar la por que puguin tenir a l'hora de tornar a casa".

Notícia relacionada: Un seient amb penis denuncia l'assetjament sexual a les dones al metro de Mèxic

De fet, segons l'enquesta europea sobre violències masclistes, més del 53% de les dones han deixat d'anar a llocs o fer determinades activitats per por. "La por ens limita la nostra llibertat", rebla Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violències masclistes.

La seguretat en el transport públic per a les dones

Alfageme ha abordat amb la regidora terrassenca i Sara Ortiz del col·lectiu Punt 6, una cooperativa de dones arquitectes, sociòlogues i urbanistes, la seguretat en el transport públic per a les dones de nit. Ho han fet a "Els Matins" de TV3 arran de la proposta del consistori terrassenc.

La "por de ser agredides", és precisament, segons Ortiz el factor que fa que tot i que les dones són les que fan servir més el transport públic de dia, de nit "aquesta mobilitat tan complexa i sostenible es paralitza".

L'Associació Internacional del Transport Públic (UITP) hi ha posat xifres i veus. En el vídeo "We have to do something about it" recull testimonis de dones d'arreu del món que han patit algun episodi d'assetjament mentre anaven amb tren, autobús o metro.

L'organisme destaca que el 80% de les dones tenen por de ser assetjades al transport públic, la majoria, de fet, admet que s'hi senten menys segures que al carrer. Asseguren, també, que més d'un 90% de l'assetjament sexual al transport públic no es denuncia.

Mesures com la de Tarragona i Terrassa poden millorar la situació, però per revertir-la, segons Alfageme cal un canvi estructural en l'educació de nens i nenes. Apunta també més perspectiva de dona en la seguretat pública, que ha estat una competència "històricament en mans dels homes".

ARXIVAT A:
Masclisme FeminismeViolència masclista
Anar al contingut