Les 10 declaracions clau de Josep Rull al judici del procés
L'exconseller Josep Rull, aquest dimecres durant la declaració al Tribunal Suprem
Madrid

Les 10 declaracions clau de Josep Rull al judici del procés

Josep Maria CampsActualitzat

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha rebatut aquest dimecres en la seva declaració les argumentacions en què la Fiscalia li atribueix la negativa a admetre al port de Palamós el vaixell conegut com a "Piolín" i en què es basa per fonamentar el delicte de rebel·lió.

Rull ha defensat la legitimitat de les manifestacions en democràcia, s'ha mostrat molt orgullós d'haver signat el decret del referèndum, i ha dubtat de la legitimitat i l'"autoritat moral" del Tribunal Constitucional.

Durant l'interrogatori de la fiscal Consuelo Madrigal, Rull s'ha queixat de diversos errors en les preguntes, i ella s'ha hagut de disculpar diverses vegades.


El català, un "problema"

"Amb massa freqüència, tinc la sensació que encara es veu la llengua catalana, per cert, no una llengua minoritària, la 10a més parlada de la Unió Europea, com una amenaça o com un problema."


Les mobilitzacions en democràcia

"És la mobilització de la gent, la voluntat de la gent la que planteja a les organitzacions polítiques, a través dels seus programes electorals, de canalitzar aquests elements."

"Però les mobilitzacions són un element fonamental en qualsevol democràcia que es vegi a ella mateixa com una democràcia normal, sana, seriosa."


"El TC té un dèficit important d'autoritat moral"

"Crec que el TC espanyol, i és la meva opinió, té un dèficit important d'autoritat moral. Aquesta és la meva convicció, intensa. Si em permet, és una convicció, que la puc tenir jo, però és en determinats casos compartida per altres persones, i persones rellevants en el món jurídic, polític..., i que tenen una certa autoritat moral."

 

"Si el principi democràtic és ignorat, la legitimitat queda afectada"

"Legitimitat, imperi de la llei, principi democràtic. Si el principi democràtic és constantment i permanentment ignorat, des del meu punt de vista, aquesta legitimitat queda afectada."

 

El "nivell de violència" de l'1-O

"Mai hauria imaginat que, davant gent pacífica, davant gent jove, gent gran, avis, àvies, amb una dignitat extraordinària, defensant uns ideals pacíficament i cívicament, mai m'hauria pensat que s'hagués desplegat un nivell de violència com la que es va desplegar, davant, insisteixo, gent pacífica i democràtica."



La Policia Nacional i la CUP el dia 20

"Sap què vaig veure? Vaig veure com el dia 20 de setembre la Policia Nacional va intentar fer un registre sense ordre judicial a la seu de la CUP. I vaig veure com els militants de la CUP i molts altres ciutadans van fer una resistència cívica, pacífica, democràtica, davant allò que era un abús de l'estat de dret."

 

No sabia que al vaixell "Piolín" s'hi allotjarien policies

"Ports de la Generalitat va rebutjar l'entrada d'aquell vaixell, com hauria rebutjat l'entrada de qualsevol altre vaixell en condicions similars. Aquell vaixell no va utilitzar els mecanismes establerts per sol·licitar l'amarratge en un port de la Generalitat ni en un port de l'Estat."


La declaració d'independència del 27 d'octubre

"Es va votar una proposta de resolució, recordi, que tenia una exposició de motius, que aquesta no es va votar, i una part resolutiva que sí, es va votar. És una proposta de resolució. És una declaració política, formal, solemne, però la força important que té és una declaració de voluntat política, en els termes en què el legislador va despenalitzar l'any 1995."

 

Una pregunta "inaudita"

"M'està dient que la iniciativa parlamentària, el dret de legislar, queda limitat en aquests termes? Que un projecte de llei de pressupostos no pot plantejar l'increment o la desaparició de partides concretes de l'estructura orgànica del govern de Catalunya? M'està dient això? És inaudit, francament, i, per tant, la meva resposta és que és inaudit."

 

Denuncia que la Fiscalia va manipular una entrevista seva

"Quan vaig veure aquell escrit, senyories, jo no ho trobava a l'entrevista. Es va retallar fent una manipulació del que vaig dir, amb la pretensió de donar a entendre uns determinats plantejaments amb relació a l'ús de la violència. Lamento moltíssim que això pugui passar."

 

ARXIVAT A:
Judici procésJosep Rull
Anar al contingut