París

L'Elisi s'inventa una disculpa que no va fer Sarkozy

La rectificació de Nicolas Sarkozy lamentant haver qualificat d'"imbècil" el ciutadà que es va negar a saludar-lo dissabte passat al Saló de l'Agricultura, pot portar més cua que l'incident mateix. Segons s'ha sabut, la frase de disculpa de Sarkozy -"sens dubte hagués estat millor no respondre"- no la va pronunciar en cap moment durant tota l'entrevista concedida a "Le Parisien" sinó que va ser afegida després per l'Elisi quan es va revisar el text.

Actualitzat

"És difícil, fins i tot sent president, no respondre a un insult", diu Sarkozy en una llarga entrevista publicada per "Le Parisien", el mitjà que va penjar en el seu web el vídeo de l'aldarull. "Tinc, sens dubte, defectes", reconeix el president que, tot i això, no demana disculpes. "Ser president no converteix una persona en algú sobre el qual es pot netejar els peus", es defensa.

De fet, la frase: "Sens dubte hagués estat millor no respondre", amb la qual el diari titula l'entrevista, no va ser pronunciada pel president sinó afegida després per l'Elisi quan es va revisar el text, segons ha explicat a Canal Plus el director del rotatiu, Dominique de Montvalon. A l'entrevista, realitzada a l'Elisi per un grup de lectors del diari i acordada fa tres mesos amb el palau presidencial, repassa també altres temes, com la caiguda en els sondejos, el seu matrimoni amb Carla Bruni o el problema del poder adquisitiu dels francesos.

Davant de la falta de confiança que revelen els sondejos, assegura que reacciona amb "lucidesa i calma", i sosté que per convertir-se en president fa falta passar "turons, valls i muntanyes". "No cal creure, quan els sondejos són bons, que tot va bé i, quan són dolents, que tot va malament", diu. "Si es reacciona no s'arriba mai al final d'un projecte i jo he estat elegit per cinc anys per transformar França. És el meu treball i és el que faré", assegura. També avança que intentarà presentar millor les polítiques del govern perquè "s'entenguin millor".

L'"imbècil" de Sarkozy bat rècords a internet

La sortida de to del president Nicolas Sarkozy està causant furor a internet, on les imatges de l'improperi han estat vistes ja per gairebé dos milions d'espectadors. La versió penjada en l'edició digital de "Le Parisien" ha registrat més d'un milió de visites, a les quals cal afegir-hi les 775.000 de Youtube i les gairebé 100.000 de Dailymotion, és a dir, gairebé un milió més, fet que converteix el vídeo de Sarkozy en el més vist dels últims dies a internet.

Amb el temps, aquest últim èxit podria igualar el de la intervenció del cap de l'estat francès després de participar a la reunió del G8, que va recollir una quota de 20 milions d'espectadors. Però l'interès per l'episodi del Saló de l'Agricultura no es limita només als vídeos i als blogs s'està disparant l'entrada de les paraules "pobre tros d'imbècil". El debat sobre la millor traducció en altres llengües del terme utilitzat per Sarkozy -"casse-toi, pauvre con"- també té el seu espai a la xarxa.

Anar al contingut