Madrid

L'Audiència Nacional condemna l'etarra "Gadafi" a quasi 149 anys per 3 atemptats

L'Audiència Nacional ha condemnat a 148 anys i 11 mesos de presó l'etarra Juan Iglesias Chouzas, àlies "Gadafi", pels assassinats d'un guàrdia civil i d'un suposat traficant de drogues, així com per un atemptat contra una patrulla de la Policia Nacional en què hi va haver set ferits. En tres sentències consecutives, les seccions primera i tercera de la sala penal d'aquest tribunal ha condemnat a 29 anys de presó "Gadafi" per la mort del guàrdia civil Ricardo Cousso, a 40 anys i set mesos per l'atemptat en què va morir Ramón Bañuelos, al qual ETA acusava de tràfic de droga, i a 79 anys i 4 mesos per l'atemptat frustrat contra la patrulla de la policia.

Actualitzat
La sentència considera provat que el guàrdia civil Ricardo Cousso estava dins el seu cotxe esperant que el seu fill sortís del col·legi quan un taxi conduït per un membre del "comando Biscaia" i acompanyat d'almenys un altre integrant es va aturar al seu costat. Aleshores, un dels etarres va sortir del taxi i va disparar sis trets contra el guàrdia civil.

La sentència estableix que un dels individus que va acompanyar "Gadafi" és Jesús María Mendinueta Flores -ja condemnat per aquests fets- i també Juan María Ormazábal, també membre d'ETA. La sentència també obliga el condemnat a indemnitzar la dona del guàrdia civil amb 240.000 euros.

Per altra banda, la sentència també considera provat que "Gadafi" va facilitar informació sobre les costums i els horaris de Ramón Bañuelos, sobre el qual ETA "va decidir acabar" amb la seva vida "amb el pretext que traficava" amb droga. La sentència estableix que altres condemnats, Fernando del Olmo Vega y José Luis Martín, presumptes membres del "comando Biscaia", van ser els que van col·locar la bomba als baixos del vehicle de la víctima el 7 d'octubre de 1988 a Bilbao.

Per a la viuda de Bañuelos i per als seus tres fills, s'ha establert una indemnització de més de 130.000 euros.

La secció tercera també ha condemnat l'etarra per l'atemptat contra una patrulla de la policia que es va saldar amb set persones ferides, ja que ha considerat provat que va ser "Gadafi" qui va confeccionar l'artefacte de deu quilos d'explosius, i el va entregar als altres individus, ja condemnats, que el van explosionar al pas d'una patrulla policial a Bilbao el 16 de setembre de 1990. Tant els quatre policies ferits com tres persones més que passaven en aquell moment pel carrer, el condemnat els haurà d'indemnitzar amb més de 15.000 euros pels dies que van estar incapacitats com a conseqüència de les ferides provocades per l'explosió.

Chouzas, que va ser entregat temporalment el 2004 i definitivament el 2005, ja havia estat condemnat a més de 200 anys de presó per altres causes i ha estat el primer etarra entregat de forma voluntària a Espanya perquè acabi de complir aquí les condemnes que li van ser imposades a França.
Anar al contingut