El fiscal del TPI vol obrir una investigació

El fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khan, demanarà als jutges obrir una investigació per crims de guerra i lesa humanitat "comesos per qualsevol de les parts en tot el territori d'Ucraïna".

En cas que sigui autoritzada, la investigació serà sobre delictes comesos a la península de Crimea i a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, però també inclouran crims relacionats amb l'"expansió del conflicte els últims dies" a Ucraïna.

"He encarregat al meu equip que explori totes les oportunitats de preservació de proves", ha dit Khan en un comunicat.


Una sala de qüestions preliminars del TPI haurà d'analitzar si dona llum verda a la investigació, tot i que Khan ha indicat que, si un dels 123 estats que formen part de l'òrgan presenta una petició, la Fiscalia podria començar les indagacions directament, sense l'autorització dels jutges:

"Continuaré seguint de prop els desenvolupaments sobre el terreny a Ucraïna i tornaré a demanar moderació i un estricte compliment de les normes aplicables del dret internacional humanitari".

Ni Rússia ni Ucraïna formen part del TPI, però Kíev va presentar dues sol·licituds, el novembre del 2013 i el febrer del 2014, amb les quals va acceptar la jurisdicció del tribunal.

 

Anar al contingut