Un arbre, una arna i un peix gat porten noms que recorden de DiCaprio, Trump i Dalí
Un arbre, una arna i un peix gat porten noms que recorden de DiCaprio, Trump i Dalí

L'arbre DiCaprio, l'arna Trump o el peix Dalí: la ironia a l'hora de batejar espècies

Un arbre porta el nom de DiCaprio per reconèixer el seu activisme ambiental, però no sempre els noms es trien en positiu, com es pot veure amb una arna i un amfibi que recorden Donald Trump

Actualitzat

Leonardo DiCaprio no passarà només a la història del cinema, sinó també a la de la biologia. Una espècie d'arbre fins ara desconeguda i descoberta al Camerun ha rebut el nom científic d'Uvariopsis dicaprio, en honor de l'actor nord-americà.

La nova espècie l'ha descobert i caracteritzat un equip encapçalat per George Gosline i Martin Cheek, dels Jardins Botànics Reials de Kew, a Anglaterra, i del qual també han format part biòlegs de l'Herbari Nacional del Camerun i de la Universitat de Yaundé I. El treball s'ha publicat a PeerJ.

L'arbre el van trobar al bosc d'Ebo, en una àrea molt rica en biodiversitat i també molt amenaçada situada a la regió litoral del país africà.

Al Camerun, s'hi poden trobar 14 de les 19 espècies conegudes del gènere Uvariopsis, però aquest nou arbre no només era desconegut per a la ciència, sinó també, pel què sembla, per a les comunitats locals.

I això que és una planta molt vistosa, que fa uns quatre metres d'alçada i té unes flors d'un verd grogós que neixen al tronc. Els autors van fer una anàlisi molt detallada de l'arbre i la van comparar amb tres espècies més d'Uvariopsis. La conclusió va ser que es tractava d'una espècie diferent a totes les altres.

Només se l'ha trobat, almenys fins ara, en un lloc concret de l'Ebo. Com que aquesta zona no té cap estatus de protecció i se n'han comptat menys de 50 exemplars, se l'ha classificat com en perill crític, seguint els criteris de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Entre les diverses amenaces a la planta i a la zona en general hi ha les tales per explotar la fusta i per guanyar terres de conreu. Això amenaça també els banen, un poble autòcton que s'ha oposat a l'explotació del bosc, i diverses espècies animals, com ara goril·les, ximpanzés i elefants.


DiCaprio, activista

El nom de DiCaprio no se li ha donat a l'arbre per passió cinematogràfica, sinó perquè, quan diversos experts internacionals van escriure al govern del Camerun per cridar l'atenció sobre la gran riquesa del bosc, l'actor ho va recollir a les seves xarxes socials i els seus milions de seguidors van donar una gran projecció a la campanya.

Imatge del tronc i les fulles de l'arbre
L'arbre Uvariopsis dicaprio només es troba en una espai molt concret al Camerun (Lorna MacKinnon)(Lorna MacKinnon)

Finalment, el govern del Camerun va revocar l'autorització per fer tales, si bé encara no ha designat l'Ebo com a parc nacional.

No és la primera espècie que rep el nom de DiCaprio. L'actor també apareix en la denominació científica de dos escarabats (Grouvellinus leonardodicaprioi i Metallactus dicaprioi) i dues aranyes (Misumessus dicaprioi i Spintharus leonardodicaprioi). Així, els científics reconeixen l'activisme a favor de la natura de l'estrella de Hollywood.

El 1998, amb menys de 25 anys, ja va crear la Fundació Leonardo DiCaprio. I el biòleg marí gironí Enric Sala, que ha treballat amb DiCaprio, va declarar el 2016 al diari britànic The Guardian que l'actor "té un megàfon com ningú més té al planeta":

"És molt respectat i admirat i influent a tot el món, des del públic general fins a caps d'estat; per això, quan diu alguna cosa, la gent escolta".

Però la decisió també ha aixecat algunes crítiques, com les d'un usuari africà de Twitter, Zinduko, per a qui l'honor, si de cas, el mereixerien els banen:

De Trump a Obama i Mandela

Hi ha centenars d'espècies animals i vegetals i fins i tot de bacteris i fongs que han rebut noms científics que fan referència a personatges ben coneguts. Molts es refereixen a científics, naturalment, però també a escriptors, artistes, cantants, polítics i esportistes.

No sempre la tria es fa per elogiar el personatge. Així, el creador de la taxonomia científica moderna, el suec Carl Linnaeus o Linné (1707-1778), va anomenar el gripau Bufo bufo. I sembla que va triar aquest animal no gaire agraciat per referir-se a un altre eminent naturalista, el francès Georges-Louis Leclerc, comte de Buffon (1707-1788), que s'havia oposat al sistema ideat pel seu col·lega.

Tampoc la tria de l'expresident Donald Trump sembla estar motivada per l'admiració. El 2018, una espècie d'amfibi descoberta al Panamà es va anomenar Dermophis donaldtrumpi, perquè l'empresa britànica que va guanyar una subhasta per triar-lo estava molt molesta amb l'escepticisme de Trump sobre el canvi climàtic.

Un president que s'ha distingit tan poc pel respecte a la ciència també dona nom a un eriçó de mar fòssil, Tetragramma donaldtrumpi, que va viure fa milions d'anys. En aquest cas, el seu descobridor, William Thompson, va reconèixer que li havia posat perquè Trump passés a la història i que probablement votaria per ell –la troballa es va anunciar el 2016, poc abans de les eleccions.

Potser no li va fer tanta gràcia que també s'aprofités el seu nom i cognom per anomenar l'arna Neopalpa donaldtrumpi. Era el 2017 i els descobridors van veure que el cap de l'insecte tenia semblança amb el pentinat del ja president.

Imatge del cap de l'arna que porta el nom de Trump
El cap de l'arna que porta el nom de Trump (Vazrick Nazari/Wikimedia Commons/CC BY 4.0)

Molt més reconeixement ha tingut fins ara l'expresident Barack Obama, que dona nom almenys a 14 espècies, entre insectes, rèptils, peixos i ocells. També hi ha una aranya batejada per la seva dona, Michelle Obama, i un peix amb un nom que vol fer referència a tots dos.

També el líder sud-africà Nelson Mandela ha merescut posar nom a diverses espècies, unes 12. I com que els motius per admirar els polítics són molt diversos, un escarabat es diu Rhyzodiastes (Temoana) xii perquè, segons els seus descobridors, Xi Jin-Ping, president de la República Popular de Xina, ha estat un líder que ha fet "la nostra pàtria més i més forta".

Entre els activistes, sembla lògic que diverses espècies recordin Greta Thunberg. Però també hi trobem el crustaci Cherax snowden, amb què els autors han volgut reconèixer Edward Snowden i "els seus extraordinaris assoliments en defensa de la justícia i la llibertat".


El Titànic com a metàfora

Fora del camp polític, hi trobem dos catalans. L'Alisphaera gaudii és una alga amb una estructura de plaques que recorda l'arquitectura d'Antoni Gaudí. I el gènere de crustacis Gaudipluma també va ser anomenat així per les línies sinuoses que recorden l'obra gaudiniana.

L'altre català a la llista és Salvador Dalí, amb un peix gat, Trichomycterus dali, que, diuen, pot recordar els bigotis del geni empordanès.

El peix gat Trichomycterus dali
Per als seus descobridors, aquest peix gat recorda els bigotis de Dalí (Paulo Robson de Souza/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4)

Tampoc no hi falten esportistes, sobretot tennistes i futbolistes. En referència a aquests darrers hi ha el Liolaemus messii, un llangardaix en honor de l'estrela exblaugrana Lionel Messi. L'espiadimonis Librelula maradoniana està dedicada a Maradona, com es pot deduir fàcilment. Una mica més costa endevinar que l'abella Eulaema quadragintanovem es refereix a Ronaldinho. No pel nom, sinó pel número, 49, el que duia a la samarreta quan jugava a l'Atlético Mineiro.

Si començàvem amb DiCaprio, acabem amb una referència a una de les seves primeres pel·lícules, "Titanic". El 2002, un escarabat descobert a Costa Rica va rebre el nom d'Agra katewinsletae en honor de la coprotagonista del film, Kate Winslet. L'explicació dels descobridors? Que el personatge interpretat per Winslet no s'enfonsa amb el vaixell, cosa que, segons ells, potser no es podrà dir d'espècies com aquesta si continua la destrucció de la selva tropical per convertir el terreny en pastures.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaCinema
Anar al contingut