L'amnistia marca una Diada en què l'independentisme és clau per a la investidura de Sánchez

En plenes negociacions per a la investidura, Esquerra i Junts insisteixen a reclamar l'amnistia i el dret a l'autodeterminació, sense definir encara una estratègia conjunta

Paula Florit GomilaActualitzat

La llei d'amnistia que exigeixen els independentistes per asseure's a negociar una eventual investidura de Pedro Sánchez no ha passat per alt en els seus discursos en les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, que han encetat els actes de la Diada. I ho han fet en un moment en què, malgrat la seva davallada en les eleccions del 23J, són decisius

Ho ha subratllat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha parlat d'una "Diada d'oportunitat" i ha insistit en la necessitat de "coordinar-se" dels partits independentistes. "Cal treballar amb la màxima complicitat" per l'amnistia i el referèndum, que són "un punt de partida" i "una línia vermella" per al govern, ha recordat la consellera Laura Vilagrà.

"L'amnistia no és ni serà la fi de res, és el pas necessari per defensar la independència de Catalunya en un referèndum", ha refermat després el president Aragonès.

"Agraïm el canvi del president, que fins ara ens havia vetat en les negociacions", han respost des de Junts. El secretari general, Jordi Turull, ha advertit que cobrarà "per avançat" qualsevol pacte --com la llei d'amnistia-- que pogués facilitar la investidura de Sánchez. "No podem ser ingenus", ha dit. I ha afegit: "No renunciem a res per defensar la nació ni a cap acció d'unilateralitat".

En aquesta línia, Carles Puigdemont, ha fet una crida a "reivindicar desacomplexadament la nació", en un missatge gravat per a un acte de l'ANC i la Comissió Independentista Fossar de les Moreres.

També ha parlat la líder dels Comuns, Jéssica Albiach que ha declarat que aquesta Diada "és un punt d'inflexió per començar un nou temps a Catalunya". I ha defensat que, després dels indults i la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició, "ara és necessària l'amnistia per culminar el procés de judicialització".

Qui no ha volgut mullar-se ha estat Salvador Illa, que ha encapçalat la delegació socialista en l'ofrena floral. Preguntat per les negociacions de la investidura i l'opció d'una llei d'amnistia, només ha dit quatre paraules: "Prudència, paciència, discreció i Constitució". I ha demanat reconèixer la plurinacionalitat de Catalunya.


Sánchez: "És el moment de mirar al futur"

Tampoc ha anat més enllà Pedro Sánchez. En un missatge a X, abans Twitter, per felicitar la Diada, assegura que Catalunya "ha obert un nou camí de progrés, entesa i convivència" i "és el moment de mirar al futur i seguir avançant".

Des de la mateixa xarxa social, la presidenta de Sumar i vicepresidenta espanyola en funcions, Yolanda Díaz, ha remarcat, en un text en català: "Més que mai, tenim grans reptes compartits al davant."

Uns reptes que, si han d'incloure una llei d'amnistia, posen al límit el calendari. Una altra veu de Sumar, Jaume Asens, ha posat en dubte aquest dilluns que es pugui aprovar hipotèticament abans de la investidura del líder del PSOE. "Anem molt justos. És forçar molt la màquina. No sé si es podrà fer en aquests termes", ha dit en una entrevista a TVE. 

Asens ha argumentat que "legalment es poden complir aquests terminis si es fa en lectura única", però ho ha vist just. Per això, el negociador de Sumar amb Junts ha argumentat que el que és "central" és que s'acabi aprovant, sigui com a llei d'amnistia o amb un altre nom.
 

Feijóo demana respondre des de "tots els instruments democràtics"

Tot això quan falten dues setmanes per al debat d'investidura --si no hi ha cap sorpresa, fallida-- d'Alberto Núñez-Feijóo.

Davant de la Junta Directiva Nacional del PP, ha proposat als seus que, davant una eventual aprovació d'una llei d'amnistia, caldrà "utilitzar tots els instruments democràtics que les urnes" han posat al seu abast per aturar-ho: "La força de ser el primer grup al Congrés, la majoria absoluta al Senat, els governs autonòmics, municipals, i diputacions i també, si cal, la via judicial".

Feijóo en la Junta Directiva Nacional del PP aquest dilluns
Feijóo ha parlat en la Junta Directiva Nacional del PP (Europa Press/Jesús Hellín)

"La resposta al desafiament separatista no és ni pot ser un enfrontament dialèctic entre Génova i Ferraz, la responsabilitat de respondre és col·lectiva i l'hauran d'assumir tots els òrgans democràtics", ha defensat hores després de fer un tuit amb motiu de la Diada, que descriu com "el dia de la convivència, el respecte i la igualtat en una Catalunya pròspera".

Des de les files populars, també ha parlat el president del PP català, Alejandro Fernández, que ha demanat al "conjunt de la classe política catalana que eviti una segona etapa del procés separatista". En una declaració des del Vendrell sense acceptar preguntes, ha defensat que cal obrir-ne una altra "d'estabilitat, de convivència i de progrés".

Alejandro Fernández en un acte al Vendrell aquest dilluns
El líder del PP a Catalunya ha fet una declaració sense admetre preguntes des del Vendrell (ACN/Arnau Martínez)

També ha advertit que respondrà a una eventual amnistia el secretari general de Vox, Ignacio Garriga. Ha anunciat que la seva formació impulsarà accions al Parlament Europeu, als jutjats i "als carrers quan es convoquin les pertinents manifestacions".
 

Òmnium: "L'amnistia és una necessitat"

També hi han dit la seva les entitats independentistes. Així, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que "l'amnistia no és una opció, sinó una necessitat". "No és el punt final de res, sinó el principi de la resolució del conflicte", ha dit durant l'ofrena floral. 

Segons el càlcul de l'entitat, una eventual amnistia beneficiaria un total de 1.432 persones condemnades, jutjades o investigades.

Òmnium Cultural fent l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova
Una delegació d'Òmnium Cultural ha fet l'ofrena a Rafael Casanova (ACN/Jordi Borràs)

"No ens podem deixar enganyar, no hi pot haver cap negociació que no tingui molt clar que és per la independència de Catalunya", ha afirmat en el mateix espai la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu. "No tenim por al bloqueig", ha afegit.

Delegació de l'ANC fent l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova
L'ANC també ha fet l'ofrena floral al monument (ACN/Jordi Borràs)

El Consell de la República, per mitjà del seu portaveu, Antoni Castellà, també ha reclamat als partits "que no negociïn cap investidura si no hi ha una amnistia absoluta i total i un reconeixement del dret a l'autodeterminació exercit l'1-O".

En aquesta línia, des de la CUP consideren que "una amnistia sense autodeterminació no serà mai amnistia". La diputada Eulàlia Reguant ha retret al president Aragonès que estigui pendent de Madrid: "Ja n'hi ha prou de pidolar al Congrés."

 

ARXIVAT A:
11SJuntsERCEn comúInvestiduraPedro SánchezSalvador IllaAlberto Núñez FeijóoAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut