El president Pere Aragonès en el discurs per la Diada
El president Pere Aragonès en el discurs per la Diada (Arnau Carbonell/Generalitat de Catalunya)

Aragonès avisa que l'amnistia és el punt de partida de la negociació perquè Catalunya acabi votant

El president de la Generalitat diu que l'amnistia és "imprescindible" per negociar la investidura de Pedro Sánchez però que caldrà obrir una segona fase per acordar un referèndum

Anna Poch PubillActualitzat

El president de la Generalitat defensa l'amnistia com "una condició indispensable" per obrir la negociació, però també com a "punt de partida" de la negociació. En el missatge institucional per la Diada de l'Onze de Setembre, Aragonès ha remarcat que "l'amnistia, per si sola, no resoldrà el conflicte amb l'Estat".

"L'amnistia és el punt de partida de l'etapa que ara iniciem. No és el final de res i l'Estat ho sap"

Si s'aconseguís l'amnistia, Pere Aragonès planteja que s'obri una nova fase, "de forma immediata", perquè el govern de l'Estat i el de Catalunya acordin un referèndum.


Missatge als partits i entitats

En un discurs que ha durat poc menys de deu minuts, el president ha explicat que està disposat a escoltar propostes de referèndum, per "defensar conjuntament davant de l'Estat".

Aragonès reclama "sumar complicitats i alinear estratègies", per acordar una proposta "internament" que sigui "inclusiva sobre com ha de votar la ciutadania de Catalunya".

Una via recorda, és l'Acord de Claredat, que ja va defensar al debat de política general del 2022 i abans de marxar aquest estiu de vacances.

Aragonès insisteix que Catalunya té la clau de la governabilitat de l'Estat i que "ara és el moment d'aprofitar l'oportunitat".


Resoldre el dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies

El president inclou en aquesta negociació la fi del dèficit fiscal que, segons ha dit, "impedeix tenir l'estat de benestar" que els catalans mereixen.

I també tenir la gestió d'infraestructures com Rodalies. Creu que, sense resoldre aquestes dues qüestions, es "limita el potencial de Catalunya".

Això en una Catalunya que, com ha recordat, està a punt d'arribar als 8 milions d'habitants.  

El discurs s'ha fet a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans
El discurs s'ha fet a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (Arnau Carbonell/Generalitat de Catalunya)

La defensa del català

El president ha reivindicat que "ara més que mai cal donar un nou impuls a la llengua catalana". Aragonès ha fet valdre passos com que pugui arribar a ser oficial a les institucions europees i que es pugui utilitzar al Congrés, però també ha afegit que, amb això, no n'hi ha prou.

"Hem de ser conscients que amb el reconeixement institucional no n'hi ha prou. Tenim la responsabilitat històrica de mantenir viva la llengua"

Cal, segons ha insistit, parlar en català amb normalitat en tots els àmbits i ha convidat "tothom a fer-la servir sense por, sense vergonya", i "transmetre el català a la població nouvinguda", per "sumar nous accents".

Una defensa que ha volgut fer "davant dels intents de la dreta i de l'extrema dreta d'arraconar el català a Catalunya, a les Illes, al País Valencià, a la Franja i a la Catalunya Nord".

Per recalcar-ho, el missatge s'ha fet des de l'Institut d'Estudis Catalans. També la resta d'actes del govern d'aquesta Diada han tingut la llengua com a fil conductor, com l'acte institucional d'aquest 11 de setembre a la nit i les Medalles d'Or de la Generalitat.


Solidaritat amb el Marroc

El president ha començat el discurs amb un missatge als afectats pel terratrèmol del Marroc, que ha deixat més de 2.100 morts. Aragonès ha enviat unes "paraules de suport, estima i solidaritat al poble del Marroc, país d'origen de tants conciutadans nostres".

Ha afegit que està convençut que el poble de Catalunya tornarà a mostrar la seva solidaritat amb els pobles afectats per catàstrofes humanitàries.

ARXIVAT A:
11SProcés catalàPere Aragonès
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut