L'Alt Urgell lluita contra la pampa del Caucas, una planta invasora molt urticant
La retirada de la pampa s'ha de fer amb molta precaució

L'Alt Urgell lluita contra la pampa del Caucas, una planta invasora molt urticant

La pampa ha arribat a Catalunya seguint la llera del Segre des de l'Alta Cerdanya i, si es toca, pot provocar afeccions i nafres cutànies molt doloroses

RedaccióActualitzat

Com si es tractés d'una guerra bacteriològica, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha començat a treballar per erradicar la pampa del Caucas de la ribera del riu Segre.

Aquests dies, tècnics del departament, protegits amb granotes, màscares i guants, arrenquen els exemplars de pampa localitzats en un tram de més de 50 quilòmetres de la llera del riu entre les comarques de la Cerdanya i l'Alt Urgell.

I les precaucions no són gratuïtes: la pampa del Caucas conté una substància tòxica que causa urticàries, ampolles i lesions a la pell que poden arribar a ser greus.

La planta és doblement nociva, ja que, a banda de les lesions que pot causar si es toca, té un impacte negatiu en la biodiversitat, perquè desplaça la vegetació existent i pertorba l'ecosistema local.

 

La pampa del Caucas ha arribat a Catalunya des de l'Alta Cerdanya


Arribada de França

Originària de la zona del Caucas i l'Àsia Central, la pampa s'havia escampat per Europa fins al sud de França. El 2012 es va detectar per primera vegada a Catalunya, tot i que se sospita que ja hi era alguns anys abans.

Va arribar a Catalunya pel riu Segre, aigües avall, des de Font-romeu, a l'Alta Cerdanya. Es tracta d'una planta perenne que viu entre cinc i quinze anys, i assoleix unes dimensions que poden arribar fins als sis metres d'alçada.

L'objectiu de la neteja és evitar que la planta arribi a florir aquest 2019, atès que cadascuna conté entre 10.000 i 20.000 llavors que poden perdurar al sòl fins a deu anys. A més, és de creixement ràpid i s'adapta molt bé a ambients diversos, sobretot humits.


Extracció manual

Els treballs de retirada han començat a tocar de la Seu d'Urgell i es concentraran primer en 32 àrees identificades, 24 a l'Alt Urgell i 8 a la Cerdanya, on la planta es podria reproduir.

Cap al juliol i l'agost, un cop acabada aquesta primera actuació prioritària, la intervenció es concentrarà a la resta d'àrees, començant per les situades en espais amb ús públic i continuant per les que acullen pocs exemplars.

 

Els tècnics van equipats amb granotes i guants


L'extracció de la planta s'ha de fer manualment per assegurar que no torni a rebrotar. En tractar-se d'una planta exòtica invasora cal persistir i actuar periòdicament per aconseguir-ne l'erradicació definitiva.

Durant el maig, Territori i els Agents Rurals van fer prospeccions a les àrees afectades per de determinar les zones prioritàries d'actuació i establir el pla de treball d'erradicació que ha començat ara.


Alerta sanitària

Més enllà del perjudici ambiental, la retirada de la pampa del Caucas es fa per evitar els efectes que té sobre els humans. La planta té una substància tòxica a la saba que, en entrar en contacte amb la pell, pot provocar irritacions, butllofes i altres afeccions.

Un dels perills afegits és que els símptomes poden trigar hores a manifestar-se, com explica Jordi Garcia-Petit, director del Parc Natural del Cadí-Moixeró:

 

"Té una substància que quan es toca i entra en contacte amb la pell és capaç de reaccionar amb la llum del sol i provocar nafres, ferides i altres lesions que poden requerir assistència mèdica. A més és una substància que pot trigar 24 hores a reaccionar i sovint no relacionem la urticària que ens ha sortit amb el fet d'haver tocat la planta al costat del riu."

 

Els especialistes alerten de les lesions que pot causar aquesta planta


La Diputació de Girona treballa des del 2016 per lluitar contra aquesta espècie exòtica invasora, i el 2018 la Generalitat va estendre la intervenció contra aquesta planta també al vessant lleidatà de la Cerdanya, i aquest any també a l'Alt Urgell.

 

 

Des del 2016 se n'han eliminat més de 2.100 exemplars.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut