L'Ajuntament de Barcelona aprova apujar la taxa turística fins a 4 euros

L'Ajuntament de Barcelona aprova apujar la taxa turística fins a 4 euros

La proposta d'ERC, consensuada amb el govern municipal i JxCat, no entrarà en vigor fins que no es modifiqui la llei d'estades turístiques

RedaccióActualitzat

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest matí un augment de fins a 4 euros de la taxa turística. La mesura, proposada per ERC, té el suport dels grups del govern municipal, Barcelona en Comú i el PSC, i també de JxCat.

Perquè aquesta nova taxa turística es converteixi en realitat, però, la Generalitat ha de modificar la llei d'estades turístiques i adaptar la modificació aprovada per l'Ajuntament, que instarà el govern a fer aquest canvi legal.

L'impost d'estades turístiques, conegut popularment com a taxa turística, s'aplica a les pernoctacions i als desembarcaments de creueristes. L'augment de fins a 4 euros -des dels 2,25 euros màxims actuals- suposarà una recaptació anual de 100 milions d'euros.

 

 

Actualment, la taxa turística que es paga a Barcelona és de 0,65 euros, 1,10 euros o 2,25 euros, en funció del tipus d'establiment on es faci l'estada.

La taxa màxima, de 2,25 euros, es paga per dormir en els hotels de 5 estrelles i gran luxe, en els càmpings de luxe i en els habitatges d'ús turístic. També la paguen els creueristes que estan més de 12 hores a Barcelona.

 

 

La taxa turística intermèdia, d'1,10 euros, es paga en els hotels de quatre estrelles i establiments de categoria equivalent.

La taxa mínima, de 0,65, la paguen les persones que pernocten en la resta d'establiments turístics i també els creueristes que estan 12 hores o menys a Barcelona.

La proposta que s'aprovarà avui establirà nous imports, d'entre zero i quatre euros, en funció de la zona de Barcelona i de l'època de l'any en què es faci la pernoctació.


Combatre les pernoctacions il·legals

En la seva proposta, a més, ERC assumeix una reivindicació antiga i vol que l'Ajuntament de Barcelona recapti íntegrament la taxa turística -i no el 50 per cent actual- per poder combatre les pernoctacions il·legals i les dificultats d'accés a l'habitatge que aquestes -argumenta- causen als veïns. També a "millorar els barris" i evitar que es converteixin en "parcs temàtics".

 

 

En la presentació de l'acord entre ERC, BComú, el PSC i JxCat, Miquel Puig, del grup municipal d'ERC i autor de la proposta, ha remarcat que té el suport del 80 per cent dels regidors i que no és cap iniciativa contra el turisme.

"ERC no vol ni menys turisme ni més turisme a Barcelona, el que vol és millor turisme. I millor turisme, entre altres coses, significa un turisme que contribueixi més. Que contribueixi més a finançar els costos de la ciutat dels que venen a gaudir, que contribueixi més a combatre els efectes de la massificació turística. Això és una cosa que preocupa els barcelonins i el mateix sector turístic, que veu com el turisme s'està degradant."

 


Puig ha recordat que "l'Ajuntament no és competent en matèria d'impostos", però ha remarcat que els grups que donen suport a la reforma de la taxa turística són "majoritaris" al Parlament.

"Esperem que d'aquí molt poc l'Ajuntament disposi d'una eina fiscal més, important per millorar el turisme de Barcelona."


"Oposició rotunda" dels hotelers

L'augment de la taxa turística no ha agradat als hotelers, que, en un comunicat, ja han fet pública "la seva oposició rotunda a aquesta mesura".

El Gremi d'Hotels de Barcelona, a més, considera que "aquest debat constant respecte a la modificació de l'impost turístic genera una situació d'incertesa i inseguretat al sector" que el perjudica.

ARXIVAT A:
Turisme
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut