Una mestra mesura el nivell de radiació en una escola de primària fora dels 20 km de distància de Fukushima. (Foto: Reuters)
Una mestra mesura el nivell de radiació en una escola de primària fora dels 20 km de distància de Fukushima. (Foto: Reuters)
Viena

L'AIEA diu que Fukushima està finalment "estable" sis mesos després del desastre

Actualitzat
L'AIEA ha anunciat que sis mesos després del desastre nuclear de Fukushima els reactors afectats estan "bàsicament estables". L'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica ha anunciat que finalment es pot "aconseguir una aturada en fred" dels reactors, tal com ha declarat el seu director, YuKiya Amano des de Viena. L'anunci de l'estabilització de la situació a la central víctima del tsunami del 22 de març passat al Japó ha coincidit amb els actes en record del mig any del desastre, que va cobrar-se 20.000 víctimes. En aquesta data, les protestes antinuclears han tornat al carrer, on els japonesos han demanat tancar totes les plantes nuclears per evitar una altra tragèdia.

L'AIEA també ha indicat que estima que a causa del desastre l'expansió de l'energia atòmica patirà un alentiment en els pròxims 20 anys.

Per la seva banda, en el pla polític, s'ha decidit nomenar ministre d'Indústria l'exportaveu del govern Yukio Edano, que va assumir tot el pes de la comunicació durant la fase més aguda de la crisi nuclear.

Edano ha estat designat en substitució de Yoshio Hachiro, que va dimitir el dissabte, només vuit dies després d'assumir el càrrec, a causa d' uns polèmics comentaris sobre la central nuclear. La polèmica es va desfermar arran d'unes declaracions d'Hachiro durant una visita a la central afectada on es va permetre bromejar dient: "Compte, que estic radioactiu", alhora que va qualificar la zona pròxima a la central de "ciutat fantasma".
Anar al contingut