20.000 llums de paper per recordar de manera simbòlica cadascuna de les víctimes del tsunami.
20.000 llums de paper per recordar de manera simbòlica cadascuna de les víctimes del tsunami.
Tòquio

El Japó recorda els 20.000 morts i desapareguts, 6 mesos després del devastador tsunami

Actualitzat
Un minut de silenci, trencat per les sirenes d'emergència, i 20.000 llanternes de paper com a símbol de cadascun dels morts i desapareguts pel tsunami que va engolir part de la costa est del Japó. En alguns punts del país, els japonesos intenten refer-se de la tragèdia i recuperar la vida quotidiana. Els que ho estan tenint més difícil són els que viuen al voltant de la central nuclear de Fukushima. Fa mig any, el devastador terratrèmol de 9 graus a l'escala de Richter va sacsejar el nord-oest de l'illa. El tsunami no només es va emportar una part de l'illa, també va deixar el pitjor accident nuclear des de Txernòbil.

Les autoritats nipones han recordat aquest diumenge les víctimes del desastre en silenci, entre llàgrimes i amb oracions. En poblacions afectades pel sisme, com Ishinomaki, la ciutat ha aparegut plena de flors, encens i missatges de solidaritat que han arribat de tot el món. Homenatges com aquest s'han repetit en nombrosos punts del país, sobretot en aquells on les onades van arrasar centenars de cases. A la capital, Tòquio, als actes de record dels 6 mesos de la tragèdia s'hi han afegit grups antinuclears que han protestat contra l'ús de l'energia atòmica i que han denunciat la situació a la planta nuclear de Fukushima, epicentre de la crisi.

El desastre del mes de març va causar prop de 16.000 morts i 4.000 desapareguts, segons les últimes dades de la Policia Nacional japonesa, a més de danys milionaris i un cost de reconstrucció que s'estima en 19 bilions de iens, uns 180.000 milions d'euros, en els pròxims cinc anys. El tsunami, i el consegüent accident nuclear, també ha provocat que desenes de milers de persones hagin hagut de deixar casa seva i, per tant, que s'hagin hagut de desplaçar per dins de l'illa. El govern japonès ha hagut de construir gairebé 50.000 habitatges temporals per acollir-los i preveu aixecar-ne uns 3.000 més en els pròxims mesos.






ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut