La Guàrdia Civil ha registrat la casa i una finca de Tomás Gimeno (EFE/Miguel Barreto)

La violència vicària en el cas de Tenerife: fer mal als fills per maltractar la mare

Un vaixell ha localitzat al mar el cos d'Olivia, de 6 anys, i encara es busca la germana i el pare, que se les va endur

Actualitzat

La pitjor hipòtesi s'ha confirmat a Tenerife: aquest divendres s'ha trobat el cadàver d'una de les dues germanes desaparegudes des de fa més de 40 dies, el 27 d'abril. 

Segons fonts policials, el cos seria d'Olivia, la germana gran, de 6 anys, mentre continuen les tasques de recerca de l'altra petita, d'un any, a una milla nàutica del port de Güímar.

La delegació del govern espanyol a les Canàries ha comunicat a la mare que el cadàver el van trobar al mar, a mil metres de profunditat, en una zona on feia dies que buscaven: de fet, havien trobat objectes del pare -que continua desaparegut.

L'home li va dir a la seva exparella i mare de les nenes en una trucada que no les tornaria a veure. De fet el cas s'ha investigat des de l'inici com un possible segrest per part del pare.

Tot apunta, doncs, a un nou cas de violència vicària: matar els fills per fer mal a la mare.

La policia científica ha analitzat una barca del pare (EFE/Ramón de la Rocha)


Violència masclista

El que ha passat a Tenerife ha portat a la memòria el cas de José Bretón, que el 2012 va ser condemnat per haver mort els seus dos fills, de 2 i 6 anys, després que la dona li digués que volia separar-se.

"Podríem trobar-nos en un escenari de violència vicària", creu Lucía Avilés, magistrada experta en violència masclista:

"La violència vicària no necessàriament requereix un desenllaç fatal. Es produeix en els casos en els quals hi ha un dany als fills amb la intenció de causar dany a la mare. Com? Exercint violència de qualsevol mena als fills i filles."

Al 2013, arran del cas de José Breton, es van començar a comptar els fills morts per violència masclista. 38 menors han mort en els últims vuit anys.

Per això els experts, com Lucía Avilés, aconsellen estar-ne molt alerta: "Si es manté o se suspèn el règim de visites, és vital".


Les noves lleis

La futura llei de protecció a la infància, coneguda com "llei Rhodes", preveu un ampli concepte de violència. Ara, per protegir els menors, se suspendrà el règim de visites quan hi hagi una ordre de protecció en vigor i no se'ls obligarà a veure els pares, com encara passa, si hi ha una condemna per maltractament.

També es prohibiran les custòdies compartides si durant el procediment el jutge aprecia indicis de violència masclista.

La "victimització secundària" o "vicària" s'inclou a la llei contra la violència masclista, després de la reforma aprovada al Parlament de Catalunya el desembre passat, gairebé per unanimitat.

També forma part del Conveni d'Istanbul, ratificat per Espanya el 2014, per prevenir i combatre aquest tipus de violència.

ARXIVAT A:
PolicialViolència masclista
Anar al contingut