Antoni Campañà, "Miliciana en una barricada del carrer Hospital", 1936, juliol
Antoni Campañà, "Miliciana en una barricada del carrer Hospital", juliol 1936 (Arxiu Campañà)

La vida d'Anita Garbin: qui era la miliciana anarquista de la fotografia d'Antoni Campañà

Descobreixen, 90 anys després, la protagonista de la foto, que es va exiliar el 1939 a Béziers, i no va voler tornar mai ni va saber que la seva imatge es va fer icònica

Actualitzat

Enfilada en una barricada al carrer Hospital de Barcelona, somrient i amb una bandera de la CNT i la FAI, es va convertir en la icona de l'anarquisme durant la Guerra Civil.

Fins fa poc no es va saber que la foto l'havia fet Antoni Campañà. La guardava a la capsa vermella plena de negatius inèdits descoberta el 2018. I encara fa menys que s'ha sabut qui era ella. Se la coneix popularment com "la Miliciana": es deia Anita Garbín.

La seva identitat s'ha donat a conèixer aquest dimarts en una exposició a Montpeller de la sèrie de les fotografies que li va fer Campañà, i altres imatges inèdites del fotògraf procedents de la capsa vermella.

Anita Garbín no va ser mai conscient que la seva imatge va ser icònica (cedida al documental "La miliciana infinita")

"Que gairebé 90 anys després d'una imatge icònica de la guerra es descobreixi qui és el fotògraf i qui és la fotografiada, és com un miracle", diu el periodista Plàcid García Planas, que amb l'historiador Arnau Gonzàlez Vilalta han estirat el fil fins a reconstruir la vida d'aquesta dona.

"Ella es va exiliar l'any 39 a Béziers i no va voler tornar mai; mai va acabar de saber que s'havia convertit en una icona mundial."

L'Anita s'havia casat al sud de França amb un militant del Partit Comunista i va morir el 1977.

El fill d'Anita Garbín, Joseph Lumbreras, mira la fotografia icònica de la seva mare (CCMA)

El fill i el nebot han visitat l'exposició que revela qui era l'Anita miliciana. Joseph Lumbreras Garbín recorda com quan parlaven de la guerra la seva mare "saltava fins al sostre", diu.

Anita Garbí es va exiliar a Béziers, d'on no va voler tornar (cedida al documental "La miliciana infinita")

La guerra encara remou records difícils d'evocar, com li va passar a Antoni Campañà. El seu net, comissari de l'exposició, que va trobar la caixa vermella i va donar a conèixer les fotografies, sap prou bé que l'avi no ho va voler mai.

"Per la família és un honor, però si preguntés al meu avi què en pensa, no li agradaria gens, perquè això només li portava mals records i perquè encara hi ha coses que no estan solucionades."

 

El programa "Sense Ficció" ja va dedicar un documental a les fotografies amagades de Campañà. "La capsa vermella. La guerra infinita d'Antoni Campañà".

Montse Armengou, directora del programa, està convençuda que "encara hi ha molts silencis, però els documentals serveixen per això, per trencar els silencis i reparar, en la mesura possible, les víctimes". Per això el "Sense Ficció" dedica un nou documental, "La miliciana infinita", a la investigació que ha permès descobrir, finalment, qui va ser la protagonista i què li va passar.

Aquesta coproducció de TV3 es podrà veure la temporada que ve.

 

ARXIVAT A:
TelevisióMemòria històrica Fotografia Guerra Civil espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut