La Unió Europea ja no considera Guaidó president de Veneçuela, però li manté el suport

El líder opositor va anunciar dimarts la prolongació, per un any, de les funcions dels diputats antichavistes

Redacció/AgènciesActualitzat

La Unió Europea (UE) va mostrar el seu suport aquest dimecres a treballar amb el líder opositor veneçolà Juan Guaidó per celebrar eleccions "creïbles, inclusives i democràtiques", però va evitar tractar-lo com a president encarregat. Aquest canvi en la posició europea respecte a Guaidó ha arribat poques hores després que el chavisme hagi tornat a assumir el control de l'Assemblea Nacional, que als últims cinc anys havia estat en mans de l'oposició.

Jorge Rodríguez, exministre d'Informació de Nicolás Maduro, és des d'aquesta matinada el nou president del Parlament veneçolà. L'opositor Guaidó no reconeix la nova Assemblea i ha fet una sessió virtual d'una assemblea opositora paral.lela.

"La UE mantindrà el seu compromís amb tots els actors polítics i de la societat civil que lluiten per tornar la democràcia a Veneçuela, inclòs en particular Juan Guaidó i altres representants de l'Assemblea Nacional sortint, triada el 2015, que va ser l'última expressió lliure dels veneçolans", van dir els vint-i-set en un comunicat.

La UE va reiterar el seu rebuig a les eleccions del 6 de desembre perquè "no van complir amb els estàndards internacionals per a un procés creïble" i "hi va haver falta de pluralisme polític", per la qual cosa ha lamentat "profundament" que l'Assemblea Nacional assumís ahir el seu mandat" sobre la base d'aquestes eleccions no democràtiques".
 

Parlament paral·lel amb suport europeu

El chavisme, que governa a Veneçuela des de 1999, va reprendre ahir el control del parlament nomenant com a nou cap de l'Assemblea Nacional a Jorge Rodríguez, després d'haver obtingut 256 dels 277 escons en les eleccions de desembre en què no van participar els líders dels principals partits opositors.

Malgrat això, l'oposició que lidera Guaidó va anunciar dimarts la prolongació, per un any, de les funcions dels diputats antichavistes, sota la figura de la comissió delegada, una instància prevista en la Constitució per operar només durant els períodes de vacances dels diputats.

En el seu comunicat d'avui, els vint-i-set diuen que "Veneçuela necessita urgentment una solució política per acabar l'actual impàs, a través d'un procés inclusiu de diàleg i negociació, que porti a un procés creïble, inclusiu i democràtic".

En aquest sentit, va demanar a les autoritats i líders veneçolans que "prioritzin els interessos del poble de Veneçuela i s'uneixin urgentment per iniciar un procés de transició" al país.

"La UE està preparada per recolzar aquest procés", van dir els vint-i-set i el portaveu de l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, qui va especificar que Brussel·les està disposada a "comprometre's" amb "Juan Guaidó i els altres representants de l'Assemblea Nacional sortint ".

ARXIVAT A:
Veneçuela
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut