Brussel·les

La UE demana a Thaci que eviti una declaració unilateral d'independència a Kosovo

Després de les eleccions de dissabte a Kosovo, la Unió Europea esgota les últimes opcions diplomàtiques per evitar una declaració unilateral d'independència d'aquesta àrea administrada per l'ONU als Balcans. Els ministres d'Afers Estrangers comunitaris tractaran aquesta qüestió que divideix la Unió Europea. Mentrestant, han coincidit en fer una crida al guanyador de les eleccions, l'exguerriller Hashim Thaci, perquè actuï amb responsabilitat i eviti una declaració unilateral d'independència.

Actualitzat

Prudència i responsabilitat. Això és el que han demanat els ministres europeus al guanyador de les eleccions legislatives a Kosovo celebrades aquest dissabte, que han donat com a resultat la victòria dels independentistes del Partit Democràtic, liderat per Hashim Thaci.

El cap de la diplomàcia sueca, Carl Bildt, ha demanat a Thaci que sigui un ministre "responsable" i ha remarcat que la tasca més important a què ha de fer front és la de recompondre una societat dividida. En aquest sentit, ha dit que cal que unifiqui Kosovo i que s'ha d'apropar "als que no van votar a les eleccions, ja siguin albanokosovars o serbis".

Bildt ha dit que és massa aviat per saber si la província sèrbia s'encamina definitivament cap a la independència, i ha assegurat que no creu que Kosovo "vulgui ser independent de la comunitat internacional", tot i que ha admès que "està clar que els albanokosovars haurien de dirigir el seu propi país".

També el ministre d'Afers Estrangers luxemburguès, Jean Asselborn, ha valorat positivament el desenvolupament dels comicis, tot i que, com la majoria del seus compatriotes, ha considerat "insuficient" la participació.

La UE no es posicionarà fins al 10 de desembre

Mentrestant, el ministre d'Afers Estrangers de Portugal i president de torn del Consell de la UE, Luis Amado, ha afirmat que els 27 "treballen amb totes les possibilitats" pel que fa a la solució per a l'estatus futur de Kosovo, tot i que no es pronunciarà fins després del 10 de desembre, quan la troica del Grup de Contacte presenti les seves conclusions al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

Amado ha afirmat que "estem treballant amb totes les possibilitats, les negociacions continuen i esperem que l'ambaixador europeu de la troica, Wolfgang Ischinger, expliqui al Consell en quin punt estan les negociacions de moment".

Sobre la possibilitat que Kosovo declari la independència de manera unilateral o es doni la solució de dos estats, el ministre portuguès s'ha limitat a assenyalar que "després del 10 de desembre ja veurem quina és la posició de la UE".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut