Marc Jampolsky, director de "Sagrada Família, el repte de Gaudí", és un reconegut cineasta amb una extensa obra documental sobre monuments històrics i emblemàtics, com el Vaticà, Versalles o la catedral d'Estrasburg
La continuació de la basílica sense el seu creador

"Sagrada Família, el repte de Gaudí", a "Sense ficció"

"Sagrada Família, el repte de Gaudí" relata la construcció del temple des dels seus inicis fins ara i el desafiament de continuar una obra sense el seu creador, sense plànols ni gaires documents

Què en pensaria, Antoni Gaudí, de com ha continuat la construcció de la Sagrada Família després de la seva mort?: "En contrast amb la del Naixement, la façana de la Mort és dura, seca, com feta d'ossos. Ja sé que alguns dels arquitectes que em succeiran influiran en l'obra, i no em molesta pas. Al contrari, serà com marcar el pas del temps". Aquesta és la  resposta que aventura el documental "Sagrada Família, el repte de Gaudí" basant-se en les converses que relata el seu amic i arquitecte Joan Bergós. 

Dirigit per Marc Jampolsky, reconegut internacionalment pels seus documentals sobre grans monuments històrics, com Versalles o el Vaticà, "Sagrada Família, el repte de Gaudí" relata, amb una realització igualment grandiloqüent, la desmesura artística de Gaudí en la recta final de la construcció del temple, l'únic del món començat al segle XIX que encara es continua aixecant al segle XXI. 

 

Efecte de la llum filtrada pels vitralls en el bosc de columnes de la nau central (Documental "Sagrada Família, el repte de Gaudí")

 

Com han pogut continuar, els seus successors, les obres sense el seu creador, sense plànols i gairebé sense documents? El documental mostra com els arquitectes han anat salvant les dificultats d'una obra monumental gràcies a les noves tecnologies, perquè "...era un enigma sense ordinadors. Han fet falta 120 anys -diu el seu biògraf, Cijs Van Hensberg- perquè la gent comencés a entendre-la. Gaudí tenia una capacitat extraordinària per jugar al límit. No només de la ciència, sinó també del gust".

 

Col·locació de l'estel que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família (Documental "Sagrada Família, el repte de Gaudí")

 

Però l'aportació més espectacular del documental és la "resurrecció" virtual del taller on va treballar Gaudí, que es va cremar en un incendi el 1936. On va dibuixar i dissenyar els plànols de la seva gran obra: "No sembla un estudi d'arquitecte, sinó una cova on s'hi acumula tota mena de materials", diu Juan José Lahuerta, director de la càtedra Gaudí de la UPC. La reconstrucció virtual permet visitar el taller tal com el va deixar Gaudí fa més d'un segle, ple fins al capdamunt de guixos, maquetes, pedres i pedretes per poder treballar amb les mans, manipulant, buscant materials. Té molt a veure amb la feina del "bricolier". Al seu cap no hi ha diferència entre estructura i ornament, no hi ha diferència entre materials. Només entén l'arquitectura com la conjunció d'aquestes elements".

 

El taller de Gaudí reconstruït virtualment per Hubert Nodeix i Marlene Faure (Documental "Sagrada Família, el repte de Gaudí")

 

Rodat a l'estudi virtual més gran d'Europa, situat a París, el documental recrea escenes de Gaudí i els seus col·laboradors en el seu propi estudi, construint, sempre primer amb guix, els elements que acabaran donant forma a la Sagrada Família. 

 

 

Gaudí supervisant els motllos de guix en una versió ficcionada de la seva activitat al taller (Documental "Sagrada Família, el repte de Gaudí")

 

▶ Making of "Sagrada Família, el repte de Gaudí"

 

Fitxa tècnica
Direcció: Marc Jampolsky
Guió: Marc Jampolsky i Marie Thiry
Realització: Raul Fernández
Producció: Abigaïl Schaaff, Isavel Raventós i Stephane Millere
Direcció de fotografia: Raul Fernández
Muntatge: Giller Perru
Direcció de producció: Rejané Gay, Diane Riethof i Jorge Velasco
Música: Bruno Courtin
Lingüista: David Arnau
Grafisme: Christophe Dentin
Veu en off: Luis Posadas

"Sagrada Família, el repte de Gaudí" és una producció de Produccions Quart en coproducció amb Atomis Media i Gedeon Programmes, la participació de Televisió de Catalunya, Arte, M+ i Tourespaña i el suport de l'ICEC.

 

📲 #SagradaFamíliaTV3

ARXIVAT A:
Sagrada FamíliaArquitectura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut